Наредната главната надградба на Windows 11, која стандардно ќе биде достапна во есен, можно е да донесе една новина замислена да ја подобри безбедноста и приватноста на корисниците.

Според информациите, при процесот на надградба на Windows 11 2024, кој ќе биде променет, на корисниците автоматски ќе им биде вклучена BitLocker функцијата која обично е опционална.

BitLocker е решение од Microsoft кое е вградено во Windows уште од Vista, а овозможува шифрирање на сите податоци на дисковите од компјутерот. Со тоа се обезбедува поголема безбедност на податоците, односно до нив е скоро невозможно да се дојде при губење или кражба на компјутерот.

Иако ова треба да е добра вест за корисниците, сепак можно е да има критики поради фактот што Microsoft повторно прави нешто без да им овозможи избор на корисниците.

Тие сепак ќе можат да го исклучат BitLocker преку Settings, исто како што тоа и сега е достапно за вклучување на функцијата.

Главната разлика која доаѓа е достапноста на BitLocker и за Home верзијата од Windows 11, каде што исто така функцијата би била автоматски вклучена при инсталацијата.

Дополнително, корисниците можат да добијат и мало намалување на перформансите на дисковите доколку е вклучен BitLocker, па ова е уште еден „поен“ минус за оваа новина доколку биде вклучена.

Сепак, шифрирањето на дисковите е нешто што е стандардно на повеќето други системи и е нешто што се препорачува, така да генерално ова е добра промена доколку официјално биде воведена.

ИЗВОРTechSpot
Претходна статијаApple изгледа ќе се договорат со OpenAI за користење на нивниот ChatGPT во наредните верзии од iOS и macOS
Следна статијаНаредната верзија од GPT јазичниот модел ќе биде многу подобра од сегашната
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.