304

Qi е еден од неколкуте стандарди за безжично полнење на уредите. Можеби најмногу популарност доби преку Lumia телефоните кои што беа меѓу првите кои што почнаа да вклучуваат можност за безжично полнење. Безжичното полнење работи преку индукција, односно преку креирање на електромагнетно поле преку кое што се пренесува енергија помеѓу два уреди. Досегашната верзија од Qi стандардот овозможуваше полнење на уреи кои што се најмногу на 7mm оддалеченост помеѓу себе, поради што уредот кој што се полни мора да биде поставен врз полначот, па можеби и не се добива голема предност во однос на полнењето со кабел.

Наредната верзија од Qi стандардот, односно 1,2 ќе вклучува и полнење преку магнетна резонанца со што ќе се овозможи зголемување на оддалеченоста на полначот и уредот кој што се полни. Сепак кога збориме зголемување на оддалеченоста, се’ уште не мислиме на полнач кој што можете да го поставите во вашата соба и уредот да може да се полни на било која локација во неа. Зголемувањето на оддалеченоста е до 45mm, со што се овозможува вградување на безжичните полначи на нови места во кои што до сега не беше можно. Па така, полначи ќе може да биде вградени во работната маса или во друг мебел со што ќе се отвори можноста за полнење на уредите на нови места.

Новата верзија од Qi стандардот ќе биде компатибилна со постарите верзии, па така доколку веќе поседувате уред кој што може да биде безжично полнет, тој ќе работи и со новите полначи. Друга новина во новата верзија од Qi е и можноста за полнење на повеќе уреди со еден полнач.

Извор: Engadget

Претходна статијаПронајден суштински сигурносен пропуст кај USB стандардот
Следна статијаJackPair: Уред за енкрипција на телефонските повици
Мишо Лекиќ
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.