Фото: Shutterstock.com

Марк Закерберг, преку неговиот Instagram канал, најави дека WhatsApp добива поддршка за испраќање на слики во повисока, односно HD резолуција. Не е познато дали и каква компресија ќе имаат овие слики, но сепак мали се шансите да немаат и да се испраќаат во оригиналната форма.

Користа на една ваква можност е што одредени слики кои ги испраќаат корисниците важно е да бидат испратени со добар квалитет, како на пример добри слики од планинарење или позадини за уредот.

Стандардниот квалитет во кој се испраќаат сликите обично има доста голема компресија, како и намалување на резолуцијата, а тоа е со цел да се заштеди просторот на корисникот кој сигурно добива голем број на слики.

Корисниците ќе имаат можност да го изберат HD квалитетот при испраќањето, а на горната страна додадена е икона која го означува тој квалитет.

Корисниците можат да ја очекуваат оваа новина во неделите што следат, а како нареден чекор се најавува и можноста за испраќање на видеа во повисока резолуција.

Претходна статијаMicrosoft ќе одржи настан на 21 септември
Следна статијаMicrosoft ќе овозможи бришење на уште неколку од нивните апликации кои доаѓаат со Windows 11
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.