Notepad е една од постарите апликации на Windows која се’ уште е достапна во истата форма и скоро со истите функции до ден денес. Оваа апликација во главно се користи за отворање на „.txt“ датотеките од страна на корисниците кои обично не работат и со другите датотеки кои се отвораат со ваквите апликации.

Тие кои работат со такви датотеки користат доста понапредни апликации, а и Microsoft има таква, што значи дека Notepad не се обидува да навлезе на тој пазар.

Како и да е, по добивањето на малку освежен изглед и темна тема во Windows 11, оваа апликација изгледа ќе добие и „табови“. Тоа значи дека корисниците ќе можат да отворат повеќе датотеки во исто време, а тоа нема да мора да го направат правејќи мал хаос со отворање на повеќе прозори од апликацијата.

Информацијата по грешка ја објавува вработен во Microsoft, а и на самата слика се гледа предупредувањето дека се работи за доверлива функција и за истата не треба да се разговара или да се прават слики.

Апликацијата на која навистина и беше потребна ваква функција и конечно ја доби после години на барање од корисниците е File Explorer. Оваа апликација сега има вградена можност за отворање на табови, па корисниците веќе не мора да инсталираат други апликација, ако таа е единствената функција која им е потребна.

Со оглед на тоа што табовите кај Notepad уште не се дел од Windows Insider тест верзиите, не е познато кога може да се очекува да бидат пуштени за сите. Не се исклучува ни можноста оваа функција само да се тестира внатре во компанијата, а никогаш и да не биде официјално достапна.

ИЗВОРEngadget
Претходна статијаGalaxy S23 серијата ќе добие поголеми батерии и повисока светлина на екраните
Следна статијаSamsung Electronics и корисниците на Galaxy досега собраа над 10 милиони долари за глобалните цели
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.