Фото: Google

Најновата апликација која ќе ги добие придобивките од генеративната вештачката интелигенција од Google е нивната Maps. Оваа интеграција ќе им овозможи на корисниците да побараат нешто од огромниот број на достапни места и бизниси, на начин како што тоа би го направиле доколку прашаат некој човек. 

Од Google сакаат да ги искористат огромниот број на места достапни во нивната апликација, повеќе од 250 милиони, како што истакнуваат од компанијата, заедно со 300 милиони корисници кои придонесуваат во предлозите за места. 

Како пример кој го истакнуваат од Google планирањето на посета на Сан Франциско, а корисникот би сакал да види места со старомодна атмосфера. ВИ ќе ги анализира достапните места и на корисникот ќе му прикаже повеќе предлози, со слики и слично. 

Корисниците, исто како што го прават тоа со Bard, ќе можат да постават дополнителни прашања, да го сменат барањето или истото да го дополнат со нови информации. 

Оваа новина е очекувана со оглед на трендот изминатите година дена, па Google Maps е една од тие апликации кои навистина можат да бидат подобрени со помош на генеративната вештачка интелигенција и големите јазични модели.

ИЗВОРThe Verge
ИЗВОР 2Google
Претходна статијаApple најави достапност на повеќе од 600 апликации направени специјално за Vision Pro
Следна статијаiPad на преклоп сега се најавува за 2026-2027 кој може да го замени iPad mini во понудата
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.