Фото: Shutterstock.com

Bard е одговорот на Google на огромната популарност на ChatGPT алатката која Microsoft ја искористи и интегрира во нивниот Bing пребарувач. Овие алатки ќе овозможат промена на начинот на којшто пребаруваме на интернет со можност за поставување на целосни прашања во природен говор и добивање на одговор кој е сумиран од повеќе веб страни. Уште поважно и интересно, овие алатки поставуваат дополнителни прашања со цел да дадат што подобар одговор.

Новиот Bing веќе е достапен за одредени корисници, а ние можевме да го пробаме и да потврдиме дека пребарувањето веќе нема да биде исто и може да се каже дека сме на почеток на една револуција во оваа област.

После презентацијата на Bard, која беше доста пократка од што се очекуваше и имаше и грешка во информациите при одговорите, се поставува прашањето дали Google избрза и предвреме се обиде да покаже дека не планираат да ја изгубат пазарната позиција.

Изгледа точни беа информациите дека директорите на Google биле прилично затекнати од развојот на настаните и загрижени, а тоа не би бил случајот доколку нивниот јазичен модел е доволно развиен и подготвен да им конкурира на другите.

Според извори на CNBC, дел од вработените го имаат критикувано директорот Сундар Пичаи и претставувањето на Bard го имаат наречено избрзано, па дури и дека не било направено во стилот на Google.

Од компанијата на презентацијата во Париз немаат многу детали за Bard, а настанот во главно беше повеќе посветен на другите производи.

Microsoft доби голема предност која може да им ја подобри пазарната позиција и барем да му се приближат на Google кој го држи цврсто првото место во светот.

ИЗВОРgHacks
Претходна статијаКорисниците на нешто постарите Galaxy уреди може да ја очекуваат One UI 5.1 надградбата наскоро
Следна статијаWindows 11 ќе добие поддршка за контрола на уредите со RGB осветлување
Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.