Toyota ќе работи на развој на „rover“ за мисија на Месечината за јапонската вселенска агенција

Роверот ќе работи на горивни ќелии и ќе може да помине до 10.000 километри носејќи двајца астронаути

Јапонската вселенска агенција JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency, излезе со соопштение дека имаат склучено договор со Toyota за можност да соработуваат во развојот на возило кое би се користело на мисија на Месечината.

Возилото треба да има кабина под притисок, односно астронаутите кои ќе се возат ќе можат да ги извадат своите вселенски скафандери и условно да „живеат“ во возилото кое ќе има простор од 13 метри квадратни.

Возилото кое ќе биде напојувано од горивни ќелии и ќе се дополнува од сончевата енергија, ќе може да пренесува до двајца астронаути, како и уште двајца дополнително во итен случај.

Возилото исто така ќе може самото да вози, а во денешно време мислам дека би било и чудно да се развие возило без оваа можност.

Сепак, возилото е се’ уште во фаза на развој и концепт, а неговото официјално пуштање, доколку се договори соработката, се очекува за некои 10 години.

Повеќе информации за возилото уште нема, а истото можете да го видите на видеото на почетокот од оваа статија.

Оставете коментар