По официјалната презентација на Starship минатата сабота, Елон Маск сега прикажа и видео кое ја прикажува внатрешноста на ова огромно вселенско летало.

Во оваа фаза тоа не е целосно изработено, па внатрешноста е изненадувачки празна, а од порталот Cnet убаво ја споредуваат со досега најголемиот силос што го имате видено.

Инаку, Starship е можеби еден од најамбициозните вселенски летала, не само од SpaceX. Ова летало, кое може да пренесува и товар и луѓе, за почеток ќе се користи за летање до орбитата и Месечината, но главната употреба ќе му биде за мисијата на Марс.

Како погон Starship ќе ја користи Super Heavy ракетата која треба да биде составена од повеќе од 30 Raptor ракети, а кога ќе се земе во предвид големината на леталото, тоа воопшто не чуди.

Тоа што е карактеристично за Starship е што целото негово тело е изработено до нерѓосувачки челик, материјал кој обично не се користи за вакви летала поради неговата тежина. Во продолжение интересно видео во кое се објаснува зошто Starship користи челик.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.