За време на Computex 2019 во текот на денешниот ден, Intel ја претстави својата десетта генерација на Core процесори која го носи името Ice Lake и е направена во 10 нанометарска технологија.

Овие процесори треба да почнат да се продаваат од јуни, а за почеток ќе бидат достапни верзиите наменети за лаптопите, поточно тие од „ултрабук“ категоријата, односно тенки и лесно преносни.

Како што би се очекувало од секоја нова генерација од процесори, таа донесува одреден процент на подобрувања на перформансите, а на Ice Lake тој процент се движи околу 18 проценти, односно архитектурата во која се направени наречена Sunny Cove, може да направи до 18% повеќе „Instructions per clock“.

Ice Lake како и обично, ќе дојдат во i3, i5 и i7 варијанти, а како главни подобрувања кај процесорите се истакнува делот за вештачка интелигенција, графичкиот процесор, како и најновата верзија од Wi-Fi, односно Wi-Fi 6.

Друга работа која привлекува внимание е помалата фреквенција на која работат овие процесори, меѓутоа се истакнува дека подобрените перформанси ќе овозможат компензирање на разликата, односно добивање на исти перформанси со истите ресурси.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.