Shutterstock.com

Оваа информација не е официјално објавена, барем се’ уште не. Истата е потврдена од страна на Google за неколку медиуми, меѓу кои The Verge и Reuters. Истата не доаѓа како некое изненадување, но се веруваше дека привремениот договор сепак ќе овозможи соработка барем со Google до целосното решавање на проблемот кој е на државно ниво.

Според информациите, забраната која ја имаат американските компании да соработуваат со Huawei поради ставањето на оваа компанија на листа, останува, а добиените привремени лиценци се однесуваат само на веќе претставените телефони, а истото важи и за најновата лиценца која истекува во ноември.

Доколку нешто не се промени, ова ќе значи дека наредниот уред од највисоката класа, Huawei Mate 30, нема да може да ги користи сервисите и апликациите од Google. Тоа значи дека иако телефоните може да работат на Android, поради тоа што системот е со отворен код и секој може да го користи, Google сервисите и апликациите кои се лиценцираат од страна на Google, нема да може да се користат.

Google сервисите и апликациите во основа се однесуваат на Play Store и останатите Google апликации, како Gmail, Maps, Chrome и други, а тие сигурно не се неважни за корисниците. Алтернативни продавници за апликации има, но тешко се наоѓаат добри алтернативи за апликациите од Google, барем за повеќето корисници кои не се од Кина.

Huawei веќе без проблеми функционира во Кина без апликациите од Google, но тоа не може да помине така лесно надвор од Кина, а посебно во Европа и САД. Во Кина се достапни повеќе продавници за апликации за Android, доста од нив познати и по малициозните апликации кои се достапни поради слабата проверка на истите.

Huawei го претстави својот оперативен систем HarmonyOS, меѓутоа тој уште не е планиран да функционира на паметните телефони.

Според мене, до пуштањето на наредните телефони од Huawei, би требало да биде најдено некакво решение за овој проблем, иако повторно привремено до официјалното решавање помеѓу двете држави.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.