PlayStation 4 Remote Play овозможува играње на игрите од PC или Mac

Напишано на 08.04.2016 - 11:32 од Мишо Лекиќ

ps4-rp

Како што беше најавено, PlayStation 4 со најновата надградба на софтверот (3,5) ќе овозможи стриминг, односно играње на игрите од конзолата на компјутерот на корисникот.

Истото е овозможено преку посебна апликација која е достапна за Windows и Mac компјутерите.

Корисниците за да можат да ја активираат оваа функција треба да ја надградат својата конзола на најновата верзија и да ја инсталираат десктоп апликацијата. Играњето може да се прави преку локалната мрежа, но и преку интернет за што од Sony препорачуваат интернет конекција која вклучува и добар upload од минимум 5 Mbps, што е разбирливо.

Оваа можност е одлична за корисниците кои конзолата не ја чуваат во посебна соба, па дневната, на пример и телевизорот не се секогаш слободни за играње. Во таква ситуација, своите игри ќе може да ги играат преку својот компјутер од било која локација.

PS4 Remote Play апликацијата може да се симне преку следниот линк.

Извор: Windows Central, LifeHacker

За Авторот

Својот интерес во областа на паметната технологија го развива одамна како хоби кое што прераснува во нешто повеќе, па резултатот на тоа е и развојот на овој портал. Сака да ги следи сите новини поврзани со оперативните системи, апликациите, мобилните телефони, но и интересните научни и вселенски истражувања.