Google

При крајот на минатата година од Google најавија, со мало изненадување на повеќето, дека Google+ мрежата ќе престане со работа оваа година. Причината за тоа, покрај јасниот неуспех да конкурираат на Facebook и Twitter, беше и откритието дека била загрозена приватноста на повеќе од 500.000 корисници преку пропуст пронајден од страна на хакери.

Целиот процес беше забрзан оваа година, поради откривање на дополнителни безбедносни пропусти, па мрежата престана со работа минатиот месец, околу 4 месеци порано од планираното.

Со најавата дека Google+ престанува со работа, беше објавено исто така дека мрежата нема целосно да згасне, па истата ќе продолжи, во изменета форма, да функционира за бизнис корисниците, односно за претплатниците на G Suite пакетот.

G Suite е платена верзија од Gmail која е наменета за бизнис корисниците и која овозможува користење на сопствен домејн, како и многу други додатни можности и сервиси.

Google+, сега преименувана во Google Currents, станува дел од G Suite, за почеток во бета верзија за која корисниците ќе треба да се пријават.

Во основа, Google Currents сега ќе им конкурира повторно на Facebook, меѓутоа на Facebook Workplace, верзијата од оваа мрежа наменета за компаниите.

Друштвените мрежи прилагодени за компаниите овозможуваат комуникација на вработените во една компанија, а со тоа подобра работа на проекти, а од Google истакнуваат:

„Започнува прво во бета, Currents е G Suite апликација која им овозможува на луѓето да имаат значајни дискусии и интеракција во нивната организација, помагајќи сите да останат информирани и овозможувајќи им на лидерите можност да се поврзат со своите вработени.“

Дали корисниците на G Suite ќе се решат да ја користат оваа мрежа, останува да се види. Сепак, кога ќе се земе во предвид дека за истата нема да треба да платат повеќе, а ќе биде дел од пакет за кој веќе плаќаат, може Google+ (Currents) сега ќе има подобра шанса за успех.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.