fbpx

ТЕХНОЛОГИИ

Нови долготрајни батерии од Amprius

Предизвикот на научниците да создадат батерии кои би траеле многу подлого од сегашните станува реалност. Дека 2014 би можела да биде година на посериозни...

Toyota претстави автомобил на горивни ќелии

Јапонскиот произведувач на автомобили Тојота, на овогодинешниот CES - Consumer Electronic Show, објави дека почетокот на продажбата на автомобили со погон на горивни ќелии...

Tobii – Контролирајте го компјутерот само со поглед

На Smartportal често ги споредуваме надоаѓачките технологии со научната фантастика, токму затоа што највозбудливите технолошки трендови во моментот се обидуваат да доловат концепти и...

Samsung патентира технологија за таблет на превиткување

  Научната фантастика се повеќе станува дел од нашиот секојдневен живот, и интересни концепти кои порано постоеја само на филмови сега стануваат секојдневни производи. Една идеја...

Audi претстави 12,3 инчен екран, како шалт табла за идните автомобили

Развојот, а со тоа и достапноста на технологијата денес овозможува нејзина примена во скоро сите аспекти од живеењето и користењето на разните уреди и...

3D принтери – нова технологија со голем потенцијал

Обидот да се напише текст на тема 3D принтери е донекаде заплашувачки за секој писател поради револуционерното значење кое го има оваа технологија. Зборот...

Технологија за лебдење на објекти преку акустични бранови

Научниците од 50тите години би биле апсолутно шокирани да можат да видат какви се технологии имаме денеска во 2014-та. Речиси сите технологии кои беа...

iOptik – Конецепт кој комбинира леќи и очила за проектирање на слика

iOptik е концепт претставен од страна на американската startup компанија Innovega, кој што би можел да се спореди со Google Glass концептот. За разлика...

4К новитети и содржина

Ако сакате во вашиот дом да си обезбедите нов телевизор со 4К технологија, прво би било подобро да погледнете некои новитети и иновации на...

4K технологија достапна за секого

http://www.youtube.com/watch?v=rKrGDVuIzxA Заинтересираноста за 4К (ултра HD) телевизори, секојдневно добива се поголема димензија. Различни производители, компании како Phillips, Polaroid, LG, Toshiba нудат вакво задоволство за цени...

Нов ветувачки силиконски супер кондензатор

Еден од најголемите предизвици во научните кругови е складирањето на електрична енергија. Соларни ќелии кои би произведувале електрична енергија 24/7 независно дали сонцето сјае,...

Компјутери на иднината

Моменталната компјутерска технологија е базирана на филозофија стара речиси цел век. Компјутерот е ништо повеќе од брз сметач кој прима инструкции и истите ги...