Ја разгледувате ‘Останати’ категоријата

Квантните компјутери, односно оние кои не користат бинарен код од битови за својата работа и имаат qubit, кој може да биде во повеќе состојби во исто време, според многумина се иднината, бидејќи нивната моќ може значително да ја надмине онаа на класичните. Сепак, засега тие можат да се користат само...

Последниве неколку години, светот е во вистински страв од развојот на вештачката интелигенција и иако тој е неоснован за причините за кои се плашат луѓето (како на пример дека ќе не победи), постои реална можност да се намали бројот на работни места поради развојот на ваква технологија. Но, што ако...

Со цел да се заштитат авторските права и да се регистрира сопственоста на одредена фотографија, најосновен начин е оставањето на таканаречениот воден печат (watermark). Ваквиот начин до неодамна се сметаше за ултимативно заштитно сретство, меѓутоа очигледно Гугл има поинакви планови. Имено, тимот истражувачи...

Една од најбараните карактеристики на фотоапарат, односно објектив за фотоапарат, е можноста да ја „исфрли“ позадината од сликата, односно да ја замати. Ова се постигнува кога објективот има побрза, односно поширока бленда и повисока фокална должина, односно „повеќе зум“. Веќе подолго време креаторите...

Веќе многу пати на нашиот портал имаме пишувано дека иднината на медицината е во уреди кои ќе ги носиме со нас или на нас и кои цело време ќе прават мониторинг на организмот. Вакви уреди се достапни и денес, само се’ уште не е развиен софтвер кој целосно може да ги искористи можностите на сензорите...

MP3, еден од најпознатите зборови во последните 30тина години, оваа недела се враќа на вестите. Поточно, сопствениците на правата за лиценцирање, германската компанија The Fraunhofer Institute, извести дека веќе нема да го лиценцира користењето на овој аудио формат. Тоа значи дека овој формат веќе нема да може...

Компјутерите со Вештачка Интелигенција стануваат се поспособни, а Google е еден од пионерите и најнапредните во оваа „застрашувачка“ технологија. Сега, тие направија компјутер кој може да препознае што гледа во некое видео со извонредно висока точност. Нормално, како и секој компјутер со Вештачка...

Три различни компјутери со вештачка интелигенција. Два од нив комуницираат меѓу себе, додека третиот сака да им ја пресретне комуникацијата и да дознае што комуницираат. Првиот компјутер, кој ја праќа пораката на вториот, ја криптира за третиот да не може да ја прочита, дури и доколку ја пресретне....

„Вештачката Интелигенција“ е дефинитивно на прагот да го револуционизира светот на компјутерите и воопшто нашите животи. Доказ за тоа е што најголемите светски компании веќе работат на неа. Иако Apple беше тивок за развојот на свои системи за вештачка интелигенција, тие сега ги објавија своите први...

Google во соработка со Monotype го претставија Noto, нов фонт дизајниран за повеќе од 800 јазици и 100 скрипти. Развиван повеќе од 5 години, целта на Noto е да корисниците имаат унифицирано искуство, без разлика на кој уред работат и на кој јазик. Она што најчесто се јавува како проблем, кај јазиците кои не се сметаат...

На сите ни е познат огромниот број на достапни апликации за мобилните платформи, кои направија да во денешно време нема нешто за коешто нема апликација. Исто така, повеќето од нас имаме инсталирано голем број на апликации на нашите мобилни уреди, а слободно можеме да кажеме дека таа бројка е сигурно...

Samsung претстави нов фонт којшто е специјално развиен од нивна страна и ќе се користи во сите нивните производи. Можеби за голем дел од корисниците, фонтот којшто се користи во производите не е нешто што прави разлика, а доста воопшто не го ни забележуваат. Сепак, една од главните работи во работата...