Ја разгледувате ‘Останати’ категоријата

Skype апликацијата којашто е достапна на голем број на „паметни“ телевизори веќе нема да биде поддржувана, односно развивана и надградувана од страна на Microsoft. Почнувајќи од јуни оваа година, апликацијата веќе нема да поддржува креирање на нови сметки, ниту ресетирање на лозинката. Овие активности...

Со претставувањето на Windows 8, Microsoft претстави и нови таканаречени „модерни“ апликации кои што беа оптимизирани за корисниците на уреди со екран на допир. Тоа не помина кај корисниците според планираното, односно како што повеќето од вас знаат, Windows 8 стана новиот Windows Vista (поради слабата популарност). Можеби...

Оваа интересна, а може да се каже и револуционерна технологија, дел од Skype, за првпат беше претставена пред една година. Веднаш споредувана со технологиите од научно фантастичните филмови и серии, Skype Translator им овозможува на корисниците преведување на аудио, видео и текст разговорите во вистинско...

Во изминатиот период YouTube направи промени во својата API алатка што треба да овозможи нови функции, како што истакнуваат од тимот. Ваквите промени може да остават одредена категорија на корисници без нивната YouTube апликација која што веќе нема да работи на одредени постари уреди. Како постари уреди...

Досега, софтверот беше зависен од хардверот, односно доколку хардверската околина се надгради или измени, софтверот има проблеми со функционалоста и најчесто се потребни промени или надградби со цел да се врати првобитната сигурна и ефикасна функционалност. DARPA има цел да ја смени играта со тоа...

Истражувачи на Универзитетот во Мичиген успеаја да развијат бесплатна верзија на Siri. Нормално, апликацијата не е идентична на Siri или Cortana, но ја има истата функција. Тоа е всушност интелигентен дититален личен асистент со способности да споредува фотографии, да одговара на прашања и да извршува...

Гигантот Microsoft полека, но сигурно се буди од хибернација и го фаќа чекорот со другите конкуренти, а за тоа доказ се мноштвото новитети што ни ги презентираше оваа година. Слободно може да кажеме дека новиот главен човек Satya Nadela сака со неговото прогресивно размислување и работење да остави голем...

Microsoft чиј оперативен систем важи за омилен меѓу гејмерите, ќе ја претстави најновата верзија на софтверското решение DirectX 11 кое уште од 1995 година овозможува графички развој на игрите на Windows. Ова не е изненадување бидејќи со претставувањето на новите графички картички на Nvidia и нивните напредни карактеристики,...

Microsoft Office е најкористениот пакет на апликации за работа со документи, табели, презентации и слично, иако во последните години има добра конкуренција од open source страната, како и на таблет компјутерите со нивното се поголемо користење. Пакетот е развиван и редовно надградуван за Windows оперативниот систем,...

Google не успеа да направи некој посебен успех до сега со своите производи за забава, како што ги нарекуваат, но тоа не значи дека ќе престане да развива нови решенија. На вчерашниот ден од нивната I/O конференција тие го претставија Android TV. За разлика од претходните обиди кои што вклучуваа и хардвер од...

Cortana е личниот асистент од Microsoft кој што одговара на вашите гласовни команди и извршува одредени активности или едноставно пребарува на интернет за да ви даде информации. Оваа функција која што треба да биде достапна за корисниците на Windows Phone 8.1, верзија која што се очекува да почне да излегува во...

Како дел од TechEd конференцијата во Хјустон, Тексас, денес Microsoft објави ажурирање на околината за развој во Visual Studio, која ќе им даде можност на програмерите да развиваат мобилни апликации кои работат на повеќе платформи користејќи Apache Cordova. Денешната објава значи дека Windows програмерите можат да продолжат...