Ја разгледувате ‘Linux’ категоријата

Linux отсекогаш беше конкурент на Windows за оние кои знаеја повеќе за компјутерите, како и сите оние кои сакаа поголема безбедност, често и на потсмев на Microsoft. Последниве неколку години тоа целосно се промени – сега не само што Microsoft не зборува против Linux, туку и целосно го прифати како платформа, овозможувајќи...

Mozilla Thunderbird е еден од најпознатите десктоп имејл клиенти, а посебно кај корисниците на некоја од многуте Linux дистрибуции. Направен на основа на технологиите кои се користат кај Firefox интернет прелистувачот, Thunderbird веќе со години претставува одлична алтернатива на Microsoft Outlook клиентот. Развојот на Thunderbird...

Microsoft пред скоро една година објави дека Linux ќе може да работи во Windows 10, а сега тие покажуваат „љубов“ кон отоврената платформа и со развивање на една од своите најпопуларни апликации, Skype. Skype за Linux веќе влезе во бета верзија, што значи дека не би требало да помине многу време пред да биде достапна...

Не дека ова е многу важна вест, најмногу поради фактот што може слободно да се каже дека веќе е касно. Деновите на Flash Player се одбројани, а повеќето веќе ја користат новата, подобра, побезбедна и побрза HTML5 технологија. Како и да е, сепак добро е кога ќе се прочита за официјална поддршка на некој од производите...

BitTorrent, компанија којашто стои зад развојот на двете најпознати торент програми, BitTorrent и uTorrent, оваа недела претстави нова функција достапна за активните корисници. Наречена Altruistic Mode, функцијата кога е активирана овозможува режим на работа на програмите кој никогаш не дозволува соодносот на качена...

OpenOffice е еден од најпознатите конкуренти на Microsoft Office, односно барем тоа беше случајот до пред некоја година. Оваа група на програми беше развиена од страна на Sun Microsystems со цел на корисниците да им се понуди бесплатно решение кое дотогаш беше доминирано од страна на Microsoft и нивниот познат Office. Проблемите...

Skype пред два дена најави дека денес ќе има возбудливи новости за корисниците на Linux, а иако се надевавме, не очекувавме дека тоа сепак ќе биде конечно претставување на нова верзија од нивната апликација за оваа платформа. Апликацијата е достапна од денес за симнување, но е во алфа верзија што значи...

Skype за оваа среда, односно 13-ти јули, најави одржување на Community Q&A, кога корисниците ќе можат да дознаат нешто повеќе, а најавени се возбудливи новости. Она што прво ни доаѓа на памет кога ќе го прочитаме ова, се разбира е претставување на нова и целосно модерна Skype апликација за Linux платформата. Иако...

Во текот на вчерашниот ден Adobe издаде нова верзија од својот веќе не толку популарен Flash Player која е препорачливо веднаш да се инсталира, односно надгради постојната. Новата верзија вклучува 18 исправки на софтверот кои се во категоријата „Критични“, што значи дека може да овозможат напаѓач да добие...

Nuntius, апликација која моментално е во фаза на развивање, ветува дека ќе ги искористи можностите на последната верзија на GNOME Desktop за да ги презентира нотификациите од вашиот Android уред директно во делот за нотификации на вашиот компјутер. Тоа би било одличен додаток за новиот систем за нотификации...

LibreOffice е една од најпознатите алтернативи на Microsoft Office пакетот на програми. Може слободно да се каже дека корисниците кои што не го користат Office пакетот од Microsoft, го користат LibreOffice. Поради тоа што се работи за open source проект, програмите кои што доаѓаат во LibreOffice пакетот не се наплаќаат, а корисниците...

KDE, односно Plasma десктоп околината е една од најпознатите помеѓу корисници на некоја од многуте Linux дистрибуции. Позната по својот специфичен и едноставен кориснички интерфејс, на корисниците им нуди огромен број на можности за прилагодување на нивното искуство на нивниот компјутер. Достапни се...