Ја разгледувате ‘Интернет приватност’ категоријата

На почетокот на годината се соочивме со непријатна информација според која може да претпоставиме дека нашите компјутерски процесори се „заразени“. Односно, дознавме дека процесорите на Интел имаат два огромни безбедносни пропусти кои им овозможуваат на хакери или др. малициозни ентитети да...

Дечкото што пред неколку години откри како НСА и повеќе влади низ светот ги шпионираат граѓаните, повторно е во јавноста. Едвард Сноуден, од своето прибежиште во Москва (каде што живее под азил) неодамна разви апликација која ни помага да ја зголемиме нашата безбедност. Haven е апликација (достапна...

Националниот институт за стандарди и технологија на САД издаде нови насоки кои се однесуваат на критериумите за креирање лозинки. Имено, новите насоки сериозно се разликуваат од сѐ она што претходно се сметаше стандард. Правилата, односно насоките не се обврзувачки за институции и компании кои...

Во 2017-та година 64% од корисниците и компаниите во Македонија користат софтвер набавен од сомнителни извори. Тоа го покажува глобалното истражување на софтверската алијанса BSA која го пресметува бројот на софтвер со сомнително потекло кој се користи во различните држави низ целиот свет. За споредба,...

Последниве неколку години, се поголем број на корисници на интернетот се соочуваат со надгледување на сите нивни акции што ги прават онлајн, дури и при четување со пријателите во својот омилен чет клиент. Опасноста некој да го чита тоа што го пишувате со вашите пријатели е вистинска и нормално, многу...

Заштитата на нашите комуникации на интернет станува се поголем проблем, бидејќи и најдобрите енкрипции можат да бидат одгатнати од хакерите. Затоа, научниците работат на квантна енкрипција, која ќе биде невозможно да се пробие со помош на техниките на хакерите достапни денес, односно тие никогаш...

Дека зборот приватност во ова модерно време на интернет веќе го нема истото значење како порано, ни е јасно на сите. Скоро се што правиме е на некој начин поврзано онлајн, од обично читање на новости, до објава на целите наши животни активност на друштвените мрежи. Јасно исто така ние е дека повеќето...

Android оперативниот систем на Google е убедливо најкористен во светот и најголем дел од корисниците не ни знаат какви опасности има во софтвер кој го користат толку голем број на луѓе, бидејќи тој е најчесто на мета на напади. Сепак, сега од Quartz излезе информација дека и самиот Google ја нарушува приватноста...

Сајбер нападите, кои најчесто се користат за крадење лозинки или изнудување на пари од корисниците со заклучување и енкриптирање на нивните компјутери, стануваат се почести и начинот како да се заштитат е се помалку познат за секојдневниот корисник на паметен уред. Затоа, Google направи истражување...

Една од најскандалозите технологии поврзани со новиот iPhone X е Face ID, која им овозможува отклучување на корисниците само со нивното лице. Според Apple, оваа технологија гледа во 3D и затоа е скоро невозможно да се излаже, односно е побезбедна од читачот за отпечатоци Touch ID. Сепак, веќе видовме дека идентични...

Многу од содржините на интернет сѐ уште се недостапни за земји како нашата, особено оние кои доаѓаат од САД. Нормално, како и се друго на интернет мрежата и ова може да се заобиколи со VPN виртуелна мрежа, која буквално ги лаже сајтовите дека пристапувате од друга земја (по ваш избор), односно од друга...

Познатиот германски институт за интернет безбедност AV-TEST.ORG, излезе со најновите резултати од редовното тестирање кое го прават на поголем број на безбедносни апликации. Најновите резултати се однесуваат на апликациите достапни за Windows 10, односно за домашните корисници. Резултатите се од јуни оваа...