Ја разгледувате ‘Економијата и ИТ’ категоријата

Информации за биткоин среќаваме секојдневно, насекаде. Со добра причина: оваа криптовалута доживеа вртоглав пораст во изминатата година. Конечно обичните граѓани добија можност за „сигурна“ инвестиција која не побарува преголем почетен влог. Но, и покрај тоа што биткоин е исклучително популарен,...

Компаниите од популарно наречената FANG четворка се наоѓаат под зголемен надзор поради опасноста од воспоставување олигопол на пазарот. Facebook, Amazon, Netflix и Google се четворката која несомнено поседува моќ за неверојатно влијание врз генералната популација. Она што е алармантно, е нивното потенцијално...

Најпопуларната социјална мрежа на денешницата, Facebook убедливо предничи кога се однесува до бизнис успесите. За тоа доволен показател е фактот дека токму Facebook стои зад 4 од 5-те најбарани апликации во последните 3 месеци, на глобално ниво. Истражувањата покажуваат дека најбараните и најсимнуваните...

Една од главните предности на дивелоперите на iOS апликации, во однос на оние на Android, беше што тие заработуваа повеќе на нив. Поточно, повеќе беше веројатно корисник на iPhone да плати за апликација, отколку некој кој користи Android телефон. Сепак, според App Annie, компанија која врши истражувања, годинава...

Досега коментиравме од различни аспекти за тоа на што треба да внимаваме кога станува збор за бизнисот. Знаеме кои се добри, а кои се лоши чекори по ова прашање, меѓутоа ништо од тоа не би било важно, доколку не поразговараме за маркетинг миксот. Па, ајде да го разгледаме досега кажаното од претходните...

Навистина е иритирачки кога не може брзо да се дојде до основна информација. Особено кога станува збор за отворање фирма. Пред неколку месеци сакав да основам свој стартап, но не знаев како електронски да најдам информација што се’ ми е потребно.  Тоа е затоа што кај нас не постои едно централизирано...

Дали некогаш сте побарале совет од пријател за одредена ситуација? Дали ги прашувате вашите родители за мислење кога треба да донесете важни одлуки? Дали можеби имате идеја за некаков продукт или услуга (понатаму ќе го нарекувам проект) која потенцијално би се развила во бизнис, а ве интересира...

Фидбекот е нешто што секогаш треба да се цени, без оглед дали е позитивен или негативен. Секако, доколку има конструктивна природа, односно доколку намерата е да се направи подобрување. Затоа, уште на почетокот би сакала да им се заблагодарам на сите кои помогнаа за ширење на нашата иницијатива,...

  За стартапи се пишува и чита постојано, меѓутоа малкумина вистински го разбираат значењето. Ако на тоа го додадеме фактот дека ние допрва ќе создаваме и градиме стабилен стартап екосистем, ова воопшто не би требало да изненади. Првпат за овој термин слушнав пред околу една година кога една моја другарка непосредно...

Луѓето немаат зголемена перцепција дека синтетичката интелигенција (СИ или ВИ) може да претставува закана по нив. Причината за ова е дека СИ се воведува постепено и стабилно во нивните животи, и тоа на начин кој најчесто им помага – а што има страшно во тоа нели? Меѓутоа, СИ која постои денес и која...

Можеби сте биле некогаш изнервирани кога ви вратиле петнаесет ситни парички кои ви тропале во паричникот. Можеби едноставно ви е полесно да внесете PIN код место да бркате по книжни пари и да ги броите. Како и да е, безготовинското плаќање се` повеќе навлегува во нашите животи и (наводно) ни ги олеснува. Прво...

„Attract the shrimps and the whales will come” – Jack Ma За десетина дена, на 11-ти ноември, кинезите го слават Singles’ Day. Покрај тоа што е празник на оние кои се сингл и се организираат журки и „состаноци на слепо“, Singles’ Day е и репрезент на капиталистичката култура која кинезите ја прифатија на почетокот на 90′...