fbpx

РАЗНО

Моќта која Google, Amazon и YouTube му ја даваат на корисникот

Хронолошки следејќи ги сите фактори кои влијаат врз интернет популарноста се доаѓа до една симптоматична крива. Низ сиве овие години, улогата на корисникот, особено...

Заканата од ВИ – дел 2 – Елон Маск против Сузан Садедин

Во воведниот текст Заканата од ВИ - дел 1 - Вовед ги објаснив некои од главните прашања и проблеми со кои ќе се соочуваме...

Заканата од ВИ – дел 1 – вовед

Вештачката интелигенција (термин кој веројатно наскоро ќе се смета за навредлив, па предложувам користење на терминот „синтетичка интелигенција“ по примерот на Mass Effect) ќе...

Да се блогира или НЕ: 6 прашања – 6 одговори

Малку тривијалности за почеток: Првиот блог, односно тогаш нарекуван weblog, се појавил во далечната 1995 година. Еден од пионерите бил Јорн Баргер со неговиот Robot...

Симнете ги позадините од новиот Android Marshmallow

Google оваа недела ги пушти последната верзија од Android M Preview за програмерите, заедно со Android 6.0 SDK алатката. Меѓутоа најважно, Google го објави...

Демонстрирана пореалистична 3Д анимација на човечки тела

Реалистичната анимација е цел на сите 3Д аниматори и создавачи на компјутерски игри. Тие знаат дека корисниците/гледачите секогаш бараат поголем реализам во тоа што...

Погледнете како е направена новата позадина за Windows 10

Секоја нова верзија на Windows, со себе носи и нова официјална позадина, која треба најдобро да се вклопи со дизајнот на оперативниот систем. Новата...

MIT создаде алгоритам кој ја вади вашата рефлексија од стаклата во фотографиите

Колку пати сте сакале да фотографирате некој објект или субјект (комшивката од карши...?), по што фотката што сте ја направиле била полууништена од вашата...

Симнете ја новата позадина која што ќе доаѓа со Ubuntu 15.04

Позадините кои што доаѓаат како дел од верзиите од Ubuntu може да се каже дека се приказна за себе. Секоја наредна верзија доаѓа со...

Образованието ќе влезе во својот нареден стадиум преку технологијата

Онлајн учењето зема се поголем замав во развиениот свет, а неговиот натамошен развој и експанзија е уште поважен за помалку развиените земји, каде што...

Samsung го претстави Flow, систем за синхронизација на активностите помеѓу уредите

Најдобар начин за претставување на Flow е неговата споредба со Continuity системот претставен од страна на Apple минатиот месец. Тој систем во основа овозможува...

Гласните реклами ќе бидат ловени со компјутерски алгоритми

Сите сме сведоци понекогаш на оној момент кога од некоја тивка филмска сцена сме биле извадени од памет со некоја реклама чиј тон-мајстор мислел...