fbpx

АПЛИКАЦИИ И СОФТВЕР

Google работи на можноста за сателитска комуникација во Android 14

Apple минатата година со претставувањето на iPhone 14 серијата, овозможи за првпат можност за комуникација преку сателитската мрежа во итни ситуации. Корисниците можат да испратат и добијат кратки текстуални пораки, па да побараат помош...

Google Chrome ќе ги известува корисниците доколку користат малициозен додаток

Познато е дека не така мал број на малициозни додатоци успеваат да бидат објавени на Chrome Web Store, официјалната продавница за додатоци од Google. Овие додатоци со тек на време се откривани од страна...

Апликацијата Beeper овозможи корисниците на iPhone да комуницираат со корисниците на Android преку RCS...

Apple очекувано не прифати да додаде поддршка за RCS протоколот од Google во нивната Messages апликација и со тоа корисниците од овие две платформи да можат да комуницираат преку двете апликации од компаниите. Затоа апликацијата...

Memories во Google Photos доби редизајн и помош од вештачката интелигенција

Google најави неколку новини поврзани со Memories функцијата кај нивната Photos апликација. Овие новини за почеток ќе им бидат достапни на корисниците во САД, по што во наредните неколку месеци ќе станат достапни и...

Microsoft ќе овозможи бришење на уште неколку од нивните апликации кои доаѓаат со Windows...

Најверојатно со наредната надградба од Windows 11, Microsoft ќе ја прошири листата на апликации кои корисниците ќе можат да ги избришат, едноставно како било која од другите апликации на нивниот компјутер. Апликациите кои стануваат дел...

WhatsApp доби поддршка за испраќање на слики во повисока резолуција

Марк Закерберг, преку неговиот Instagram канал, најави дека WhatsApp добива поддршка за испраќање на слики во повисока, односно HD резолуција. Не е познато дали и каква компресија ќе имаат овие слики, но сепак мали...

Google ќе овозможи сумирање на статиите со помош на нивната генеративна вештачка интелигенција

Најавувајќи неколку новини поврзани со интеграцијата на генеративната вештачка интелигенција во Search, Google најави и нова можност која е одлична кога се прави мало истражување на одредена тема. Се работи за можноста да се сумираат...

Новиот фонт кај Microsoft 365 апликациите ќе биде официјално променет од идниот месец

Microsoft 365 (Office) има нов главен фонт која автоматски ќе биде избран за корисниците на Word, Excel, PowerPoint и Outlook, а тој фонт е Aptos. Избран помеѓу пет други фонтови во игра, овој фонт...

За 10 годишнината на апликацијата, Telegram Stories станаа достапни за сите корисници

Telegram се приклучи на трендот од повеќето останати апликации, па во својата ја воведе популарната функција Stories. Оваа можноста за објава на „приказни“, односно објави со рок на траење, беше официјално пуштена минатиот месец,...

Firefox на Android повторно ќе добие поддршка за додатоци

Една од подобрите функции на Firefox, кои беа карактеристични за овој прелистувач порано, повторно се враќа. Firefox на Android до крајот на годината повторно ќе има поддршка за додатоци, а точната дата на достапност...

Microsoft ја тргна Cortana апликацијата од Windows 11

Cortana, дигиталниот асистент од Microsoft, кој како одговор на Siri, Alexa и Google Assistant беше пуштен во Windows Phone во 2015 година, може да се каже дека официјално му дојде крајот. Microsoft најави дека ја...

Google Chrome ќе почне да добива безбедносни надградби секоја недела

Почнувајќи со наредната верзија од нивниот прелистувач, односно Chrome 116, Google ќе го скрати периодот од една до друга безбедносна надградба, од на секои две, на секоја недела. Корисниците ќе добиваат безбедносни надградби секоја недела,...