Ја разгледувате ‘НАУКА’ категоријата

Една од најинтересните технологии произлезени од научно фантастичните книги и филмови се „креаторите“ на храна. Во Star Trek на пример можете да добиете каков оброк сакате за помалку од секунда благодарение на репликаторот на храна, нешто што би било идеално решение за сите гладни души кои немаат...

Најчестите сценарија во научно-фантастичните филмови од блиската иднина се со роботи со вештачка интелигенција кои сакаат да ги истребат луѓето. Според многу еминентни научници од светот на физиката, ова и не е далеку од вистината, а најгласен во тоа е Стивен Хокинг, според кој вештачката интелигенција...

Најстарата болест на планетата, ракот, за која сѐ уште немаме пронајдено лек кој 100% работи, продолжува да одзема премногу човечки животи. За среќа, многу научници веќе работат на решенија за оваа болест, а оние од Универзитетот Суреј од Велија Британија и Универзитетот Далиан во Кина, тврдат дека...

Фото: Arni Saeberg, Climeworks Во борбата против климатските промени како примарен адут се користи намалувањето на штетните емисии на CO2. Меѓутоа, како што покажуваат истражувањата, потребно е комплетно елиминирање на овие емисии за да се одбегнат понатамошен природен дисбаланс. На ова поле свој особен придонес...

Општо е познато дека постои поврзаност помеѓу физичката активност и депресијата. Бројни истражувања покажале дека луѓето кои се во активна физичка форма имаат многу помали шанси да западнат во состојба на депресија. Покрај користењето лекови, се препорачува медитирање, но се чини дека вежбањето...

Повеќе светски истражувачи веќе подолго време работат на егзоскелетони, односно своевидни протези кои имаат дополнителна енергија, кои би им помогнале на оние кои не можат да одат да проодат или пак да овозможат други телесни акции на оние кои не можат да ги обават. Француската компанија Wandercraft...

Веќе неколку пати на нашиот сајт пишувавме дека иднината на на компјутерите е во квантните процесори и чипови, кои драматично ќе ја зголемат брзината на обработка на податоците. Сепак, квантната физика и квантните правила нема да имаат удел само во брзината на компјутерите, туку и во преносот на...

Науката го потврди она што го тврдеа сопствениците на кучиња, а се работи за тоа дали кучињата навистина чувствуваат љубов кон совите газди. Научниците кои се занимаваат со истражување на ова поле, односно неврологијата, велат дека имаат доказ за ова тврдење. Имено, научниците од универзитетот Емори...

Според многу еминентни научници, има два водечки начини на кои ние луѓето ќе можеме да се подобриме во иднината. Едниот е со помош на машините, односно компјутерите, додека другиот е со помош на генетика. Првиот е многу позастапен во популарните медиуми, но еве откритие кое би можело целосно да го...

Да го прашате денес вашиот компјутер или смартфон/таблет што ќе се случува во наредниве десетина години, ќе добиете одговор од интернет, замислен од некој автор на научна фантастика или пак од некој научник. Поточно, компјутерот сѐ уште не е способен сам да размислува и да даде своја прогноза за...

Денес сигурно се изначитавте наслови во кои пишува дека научниците телепортирале објект во вселената. И ова ве натера многу полесно да кликнете, нели? На Смартпортал се обидуваме да бидеме малку попрецизни – објектот во случајов е фотон (што реално и не е објект) кој е телепортиран на далечина...

Она “smart”, односно паметното кај паметните телефони, се чини одзема дел и од нашиот памет. Ова барем го тврди ново истражување на психологот Др. Хубер од Универзитетот на Тексас во Остин. Неговото резонирање е прилично едноставно – додека ние гледаме во нашите смартфони, по принцип на Павлов...