fbpx

НАУКА И ИСТРАЖУВАЊА

Создаден е ласерски влечен зрак на микроматеријал

Користејќи шуплив ласерски зрак, тимот на професорот Вјешлав Кроликовски од Истражувачкото школо за физика и инженерство при Националниот Универзитет на Австралија успеал да постигне...

Конечно ќе се гради 30-метарскиот телескоп на Хаваи

Изградбата на овој телескоп е предвидена уште пред неколку децении, но поради протестите од локалното население на Хаваи тоа досега не е остварено. Истиот...

Кометата Siding Spring ќе помине блиску до Марс, NASA ќе ги сокрие сателитите во...

Мисијата на Марс од NASA која што моментално е во тек вклучува неколку летала во орбитата, покрај познатите ровери кои што ја истражуваат површината....

Научниците ја бараат вашата помош во следењето на космичките зраци

Космичките зраци претставуваат високо енергетско зрачење кое што најчесто доаѓа надвор од нашиот сончев систем. Потеклото на овие зраци е се’ уште предмет на...

Пронајдена е нова податомска честичка која е сопствена античестичка

Научниците од Универзитетот Принстон и Тексашкиот Универзитет во Остин, САД, изјавија дека детектирале траги од безенергиски состојби кои укажуваат на постоење на тип на податомска...

Некои примордијални супермасивни ѕвезди можеби не згаснуваат во црни дупки

Научниците од Универзитетот од Калифорнија, Санта Круз  и од Универзитетот од Минесота користејќи повеќе компјутерски симулации на суперкомпјутери, дошле до интересен феномен кој се...

„Касини“ е сведок на мистериозна појава во морето на Сатурновиот сателит Титан

При прелетот на сондата на НАСА „Касини“ на 21 Август оваа година, истата успеала повторно да сними чудна појава во јаглеводородно море на Титан,...

MIT развива капсула со мали игли како замена за инјекции

Главната причина поради која што одредени лекови се внесуваат преку инјекција е неможноста истото да се направи преку капсула. Лековите, посебно тие кои што...

Нова математичка пресметка укажува на непостоење на црни дупки во Универзумот

Сите кои имале барем краток допир со физика и космологија или изгледале барем неколку научно-фантастични филмови слушнале за црни дупки. Тие се супермасивни вселенски...