fbpx

КОЛУМНИ

Како NSA го осакати светското новинарство

 Зградата на NSA во Форт Мид (Fort Meade), Мериленд Често се осврнувам на тоа како државните разузнавачки агенции ширум светот ги шпионираат своите граѓани и ја...

Google, посвој не!

Ова веќе ми се случува често. Почнувам да пишувам колумна и наеднаш се враќам неколку чекори назад и пишувам целосно друга колумна, но сепак...

На каква технолошка „диета“ се децата на директорите на технолошките компании

Во современиот свет, интернетот е алатката која станува секојдневие од кое не можеме да се одвоиме. Децата го гледаат тоа и го прифаќаат како...

„Либертаријанизирај“ го својот паметен телефон (дел 1.0)

Имам чувство дека, особено во Македонија, потиснати од политичко-економските проблеми, не можеме да осетиме всушност во колку возбудливо време живееме. Ова пак води кон...

Конкуренцијата во приватната вселенска индустрија – чекор поблиску до ѕвездите

„Ракетите се зезнати“, на еден наврат изјави Елон Маск, сопственикот на приватната вселенска компанија од САД, SpaceX. Во последниве неколку недели, таа изјава добива...

Стив Џобс и „американскиот сон“

Во претходниот текст аргументирав дека има две работи за кои треба да сме благодарни ако уживаме во „револуцијата на паметните телефони“: едната е глобалниот...

Технологијата е водечка сила во иднината на образованието

“Јас не ги учам моите ученици; Јас единствено се обидувам да ги обезбедам условите во кои тие можат да учат” - Алберт Ајнштајн Појавата на...

(Не)адекватноста на новиот Еврокомесар за дигитални прашања

Последните измени на раководните места во Европската Унија го изменија впечатокот дека само во нашата земја како лидери на некои ресори се назначуваат лица...

Кој ни ги „подари“ паметните телефони!?

„ Ние не ги очекуваме нашите мобилни услуги од добробитта на производителот на мобилни телефони, креаторот на мобилни апликации, или пак безжичните провајдери, туку од нивниот обзир...

Русија го стега „обрачот“ околу интернет анонимноста

Како дел од стратегијата за поголема контрола врз интернетот, Министерството за внатрешни работи на Русија (одделот за технологија и комуникации) распиша тендер наменет за...

Како народот на Унгарија се избори за слободата на интернетот

Сигурен сум дека не ја пропуштивте контроверзната вест која деновиве беше објавувана низ повеќе светски медиуми, дека владата на Унгарија планира да воведе мерки...

Крстоносната војна на ФБИ против дигиталната енкрипција

Најголемиот дел од целокупната технолошка заедница реагираше позитивно на фактот што Apple и (во нешто понизок степен) Google воведоа и поддржуваат оперативни системи со...