Ја разгледувате ‘ИНТЕРНЕТ’ категоријата

  WiFi Алијансата го прогласи за официјален новиот безбедносен стандард WPA 3. Тој со текот на времето ќе го замени својот претходник WPA2. Кратенката која означува WiFi Protected Access (Заштитен пристап до безжична мрежа) го добива своето 3-то продолжение по речиси 2 децении. Скоро секој уред кој поддржува функција...

Фото: TheNextWeb Политиката на една од најпопуларните социјални мрежи, Twitter, овозможува максимална слобода на говор на избраните политички претставници. Ова секако се аплицира и за претседателот на САД, Доналд Трамп, кој е особено популарен на оваа мрежа. Доналд Трамп има обичај да споделува особено скандалозни...

Пред, а особено по, претседателските избори во САД во 2016 година, американската јавност и медиуми беа опседнати со потенцијалното влијание на Русија врз исходот од тие избори. Откако Доналд Трамп победи, таквите опсесии само се зголемија. Терминот „лажни вести“ стана еден од најпопуларните користени...

Facebook претходно најави дека ќе им овозможи на корисниците алатка со чија помош ќе можат да дознаат дали следат руски извори на информации. Од скоро алатката е во функција. Со нејзина помош, секој корисник може да дознае дали некоја од страниците кои ги следи е креирана од рускиот „Главсет“ (InternetResearchAgency). Алатката...

Фото: CloudAcademy Спрегата помеѓу Amazon и Google која настана поради повлекувањето на популарниот сервис YouTube од Amazon-овиот уред Echo Show се чини дека кулминира. Како контра мерка на повлекувањето, Amazon се реши да поднесе две барања за лиценца врз имиња. Според имињата врз кои компанијата претендира, јасно е дека...

Системот за препознавање на лицето кој Facebook веќе одамна го развива и користи, сега ќе биде ставен во употреба за дополнителни можности за корисниците. Овој систем сигурно сите го имате забележано кога објавувате слики на мрежата и добивате предлози кого да го означите, со голема точност. Сега, овој...

Светот кој не опкружува е полн со лозинки. Будалиот памети, паметниот запишува, меѓутоа, почесто се случува да се пронајдеме во првиот дел од поговорката. За да го избегнат ова многумина користат исти лозинки на повеќе места. Тоа во пракса е најпогрешната работа, но со надеж дека барем нема да ја заборават...

Според информациите кои Facebook ги добива од своите корисници, не секогаш блокирањето на некој корисник значи и крај на интеракцијата со тој корисник. Тоа е така поради фактот што корисниците не ретко знаат да имаат повеќе од една Facebook сметка, па истата да ја користат доколку се блокирани на едната. Од...

„Тагнете го пријателот кој спие до касно“, „Лајкнете го ова ако и вие не ги сакате понеделниците“… Вакви и слични објави кои бараат од корисниците да лајкнат, коментираат, тагнат или споделат одредена содржина, Facebook ќе почне да го намалува нивното прикажување. Причината за ова е фактот што ваквите...

Google го објави својот годишен извештај за тоа што корисниците пребаруваат преку нивниот пребарувач наречен „Year in search 2017“. Истиот може да се гледа како за целиот свет, така и по одредена земја, меѓутоа затоа што ја нема Македонија, ќе пишуваме само за светскиот тренд. Она што најмногу не интересира...

Сигурен сум дека сите ние имаме пријатели чии објави на Facebook некогаш едноставно не можеме да ги гледаме веќе. Дали се работи за често објавување на политички ставови, слики од своето дете или можеби ново започнатото хоби, некогаш едноставно се заситуваме да гледаме едни исти објави од одредена личност. Да,...

Хаштаговите се интересен и популарен начин со кој корисниците и даваат значење на сликата или видеото кои ги имаат објавено. Доколку сте активен корисник на оваа друштвена мрежа, сигурно ги имате забележано, ако веќе вие не ги користите. Од оваа недела Instagram ќе ни овозможи да ги следиме хаштаговите...