fbpx

ИНСТИТУЦИИ

Русија го казни Facebook 50 долари за прекршување на закон за приватност

Можеби сумата делува дури и смешна, меѓутоа ако се земе како пример „судбината“ на LinkedIn, ова може да е само почетокот кој...

РСБСП: Пешаците и понатаму се една од најзагрозените групи учесници во сообраќајот

Пролетта е период од годината кога има најголема раздвиженост во сообраќајот. Бројот на пешаци, велосипедисти, мотоциклисти, па и бројот на моторни возила во сообраќајот,...

Без изговори, без оправдувања! Паркирај одговорно, секогаш и секаде

Сообраќаен метеж, недоволен број паркинг места, зафатени тротоари, пешачки и велосипедски патеки, непроодни пешачки премини, зафатени паркинг места за лица со ограничени можности -...

САД забрани транспортирање на литиум-јонски батерии на патничките авиони

Потенцијалните проблеми кои се поврзани со литиум-јонските батерии ни се познати на повеќето веќе подолго време. Тука се и неколку познати случувања кои направија...

Без изговори, без оправдувања! Во сообраќајот нема место за неисправни и нерегистрирани возила!

Безбедноста во сообраќајот во голема мера зависи од исправноста на возилото. Неретко, токму возилото е причина за сообраќајна незгода со тешки и фатални последици....

Без изговори, без оправдувања! Во сообраќајот нема место за „возачи“ без возачка дозвола!

Секојдневно, преку средствата за јавно информирање, се пренесуваат страшни вести за сообраќајни незгоди со повредени и загинати лица. Сите се вознемирени и вчудоневидени. Нема...

Алкохол и волан – лоша комбинација која најчесто завршува фатално!

129 загинати лица во сообраќајни незгоди во 2018 година. 155 загинати лица во сообраќајни незгоди во 2017 година. 165 во 2016 година. Околу 6000...

Русија ќе се исклучи од светскиот интернет како дел од тест за нов закон

Од крајот на минатата година во рускиот парламент се разгледува предлог закон наречен Digital Economy National Program кој треба да биде донесен...

Kој е твојот изговор да се фатиш за мобилниот додека возиш?

Нема возач кој не знае дека зборувањето на мобилен телефон го одвлекува вниманието од случувањата во сообраќајот. Нема возач кој не знае дека пишувањето...

РСБСП со апел до младите возачи: Почитувањето на сообраќајните правила не е право на...

Според податоците на СЗО, секоја година, во светот, околу 400.000 млади лица го губат животот во сообраќајни незгоди. Тоа значи дека, 1100 млади...

Без изговори! Да ги заштитиме децата од повреди или загуби во сообраќајот!

Современиот начин на живот, бројните обврски и динамиката со која ги извршуваме секојдневните активности, влијаат на сите сфери на општественото живеење, вклучително и на сообраќајот. Понекогаш...

САД ги поднесоа најавените обвиненија против Huawei за прекршување на санкции и кражба на...

Трговската војна која се води помеѓу двете најголеми економии во светот од оваа недела добива нов правец. Како што се очекуваше и најавуваше по...