Tesla за своите возила од САД, кои се купени од 2016, па навака, ќе воведе систем којшто можеби е потребен во секое возило во нашата земја.

Autosteer Stop Light Warning, како што кажува и самото име, е систем којшто врз основа на мапа на семафорите во САД, како и камерата која е дел од возилото, ќе проценува кога возачот не ја намалува брзината кога се приближува до црвено светло на семафорот.

Овој систем нема да го закочува автомобилот, па е тука само да го предупреди возачот преку звучен и сигнал на екранот од автомобилот.

Едноставен систем којшто иако не може да го реши проблемот со возачите кои сметаат дека е во ред да поминат на црвено светло, сепак сигурно ќе го намали до одреден процент.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.