fbpx

Едвард Кардељ Џр.

150 СТАТИИ 0 КОМЕНТАРИ
Крипто-ентузијаст и љубител на СФ и хорор стрипови.

Што се случува со Џек Дорси и Твитер?

Светот на финансии и капитализмот во САД е на сосема друго ниво од било кое место на Планетата. Токму 200годишниот развој на финансиите е...

Три нови must-read содржини за Биткоин

Во време на хиперпродукција на текстови за секоја тема, соодносот на квалитет vs квантитет е 1:10 - читаш 10 работи, 1 вреди. Затоа е добро...

Нееднаквост во светот на криптовалутите?

Една од разликите помеѓу криптовалутите и fiat парите е што кај првите сите трансакции се јавни на блокчеинот. Иако трансакциите се анонимни, секој може да...

Политика без [професионални] политичари?

Демократијата е чуден феномен – истовремено е „најлоша форма на владеење освен сите останати“ (Черчил), а никој обичен граѓанин не е задоволен како функционира....

Како Google X иновира?

Google Х е познатата „moonshot фабрика“ на Google – фирма-ќерка, или поточно, корпоративна, приватна лабораторија за истражување фокусирана целосно на „решавање на најголемите проблеми...

Криптовалути од централни банки: Добра или лоша идеја? (дел 3/3)

Во претходните два дела од оваа колумна (дел 1, дел 2) објаснивме што се тоа дигитални валути емитувани од централни банки (CBDC) и зошто...

Криптовалути од централни банки: Добра или лоша идеја? (дел 2/3)

Во првиот дел објаснивме дека голем дел од централните банки низ светот истражуваат каква би била нивната улога во свет во кој криптовалутите би...

ЕУ ја објави Стратегијата за податоци: Кус преглед

Минатата недела, на 19.02. ЕУ ја објави Стратегијата за податоци (A European Strategy for Data). Како повеќето стратешки документи на ЕУ, станува збор за прилично досаден...

Препорака на филм: Светилник

Светилник (The Lighthouse) е одличен филм ако сакате да ве потресе малку не-стандарден стил на филм во дождлива ноќ. Станува збор за филм на режисерот...

Криптовалути од централни банки: Добра или лоша идеја? (дел 1/3)

Пред некој ден Шведската централна банка објави дека заедно со Асенчр иницираат пилот-проект за е-крона, национална дигитална валута (central bank digital currency),или скратено CBDC....

САД и пристапот кон патенти и иновации: Колку изуми се блокирани?

Добар текст вообичаено е текст кој ти дава нова информација со што ти ја размаглува сликата за одредена работа. Ја разбираш подобро. Информацијата/аголот на гледање не...