fbpx

Едвард Кардељ Џр.

150 СТАТИИ 0 КОМЕНТАРИ
Крипто-ентузијаст и љубител на СФ и хорор стрипови.

Препорака на SF книга: Agents of Dreamland

Наслов: Agents of DreamlandЖанр: научна-фантастикаАвтор: Caitlin R. KiernanИнспирација: H.P. Lovecraft, неговата кратка приказна од 1931 The Whisperer in Darkness. Можеби и X-Files?Формат: ~120 страни Само...

Излезот од Корона кризата? (2/2)

Во претходниот дел пишувавме дека ЕУ објави „патоказ“ за ре-отворање на економиите и границите кои треба координирано да го следат земјите-членки. Без разлика на...

Вештачка интелигенција и „еднакви можности“

Во сржта на политичките позиции на Левицата е борбата за еднаквоста. Не само еднаквоста пред законите, туку и борбата за еднаква шанса за квалитетен...

3 стрип мајстори кои треба да ги следите/читате

Стрипот е еден од најдобрите медиуми за забава и учење. Не знам зошто не се користи повеќе во образование - особено историја - но...

Излезот од Корона кризата? (1/2)

Кога ќе заврши сето ова? Ок, освен кога ќе најдат лек и/или вакцина. Очигледно е дека народот кај нас почнува да попушта под притисок...

„Политички“ профитери сред пандемија

Во секоја криза има некој што сака да профитира, да стекне поголема монетарна ќар од вообичаената (и од чувството дека помогнал на своите сограѓани...

Топ 10 материјали за Коронавирусот (дел 2/2)

6 / Report on the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019. Во периодот од 16 до 24 февруари Светската здравствена организација и експерти...

Топ 10 материјали за Коронавирусот (дел 1/2)

Ок, очигледно сме во пред-полициски час состојба. Конечно се разбра ризикот од епидемија. Клучно е сега да се минимизира на максимум близина со други...

4 препораки за додека #СедитеДома

За неполни 10тина дена веќе цела Македонија стана свесна за ризикот со кој се соочуваме од Корона вирусот. На 29.01.2020 тука го споделив текстот...

Google X и приватизација на езерата

Без разлика на политичките убедувања, било кој ресурс треба да биде на некој начин управуван. Потребни се правила на игра за користење на било...

Економско-технолошкиот развој во нашиот „век“

Во интересна колумна од овој стил “My Ordinary Life: The Improvements Since the 1990s” авторот прави интересна „вежба“: „Тешко е да се забележат постепените...

Дебата за криптовалутите од централни банки (дел 1/2)

Пред некој период објавив три поврзани колумни на тема „Криптовалути од централни банки: добра или лоша идеја“. Во првиот дел објаснив што е идејата...