Едно мора да се признае. Opera можеби веќе ја нема популарноста како порано, но дефинитивно не престанува да се обидува да се издвои на пазарот. Некогаш можеби и збунувачки, Opera има неколку верзии како за десктоп, така и за мобилните, а од компанијата на тој начин и тестираат накои функции кои не ги ставаат во главниот прелистувач.

Најновиот член на Opera прелистувачите е Opera GX и овој пат тој е наменет за „гејмерите“ кои сакаат нешто поголема контрола над потрошувачката на ресурси од страна на прелистувачот, како и уште неколку уникатни функции само за овие корисници.

Првата реакција кога го видов прелистувачот ми беше, зошто? Дали гејмерите ќе се заинтересираат само затоа што од Opera викаат дека е за нив и ставиле различна боја и можност за контрола на ресурсите. Сепак, по мало разгледување мислам дека овој прелистувач може да им биде интересен покрај на гејмерите и на „напредните“ корисници кои сакаат да ги имаат некои од можностите на GX.

Opera GX има темна тема, односно главниот кориснички интерфејс е со темна боја, без разлика дали е избрана темната тема на оперативниот систем. Околу табовите и дел од краевите на прелистувачот е поставена боја, колку една линија, а корисниците ќе можат да ја менуваат оваа боја, како и позадината на главната страна.

Главната карактеристика на Opera GX е можноста за ограничување на потрошувачката на процесорска моќ и RAM меморија. Истото се прави на две нивоа, односно ограничување кое може да биде поминато поради задржување на корисничкото искуство во моментот, како и строго кое ќе ги ограничи ресурсите на сметка на сурфањето.

Целта на ова е да гејмерите секогаш може да го држат отворен својот прелистувач без да се грижат дека тој ќе им ги „земе“ потребните RAM меморија и процесор за играта која ја играат.

Покрај ова, Opera GX на главната страна прикажува новости поврзани со гејминг индустријата, како и ИТ индустријата, а на левата страна, лентата има интеграција со Twitch, како што обичниот Opera има со WhatsApp, Messenger и Telegram. Овие интеграции се достапни и во GX верзијата.

Opera GX има и звучни ефекти кои може да се вклучат, а тука се и останатите функции достапни за Opera корисниците, како VPN, блокирање на реклами и слично.

Функција која се најавува за идните верзии од Opera GX е можноста за гледање на видео во „pop-up“ прозорец, како што тоа и сега може, но врз играта која се игра во моментот на целиот екран.

Opera GX можете да го симнете на овој линк.