Веќе одреден период се најавува дека Google работи на воведување на темна тема кај својот интернет прелистувач Chrome.

Темните теми стануваат се повеќе популарни, а можеме да ги видиме како кај голем број на апликации, така и кај оперативните системи. Причината за популарноста на темната тема е од една страна кај естетиката, односно на голем број корисници едноставно им се допаѓа. Од друга страна, темната тема е попријатна за користење, посебно во темни услови, а ја штеди и батеријата кај уредите со OLED екран.

Google ќе ја овозможи темната тема кај Chrome во сите негови верзии, односно на десктоп, но и на мобилен.

Како што може да се види од тест верзиите на Chrome, темата тема ќе се вклучува автоматски кога корисникот ќе избере темна тема на неговиот оперативен систем. Веруваме дека како и повеќето дурги апликации, темната тема ќе може да биде вклучена и рачно.

Моментално темната тема, која е во фаза на изработка, е достапна во тест верзиите од Chrome, како и во бета верзијата од Chrome на мобилен. Кога точно од Google планираат да ја пуштат во финалната верзија не е познато, но веруваме дека тоа ќе биде до оваа пролет.

Инаку, причината поради која во насловната слика го прикажуваме Chrome во Incognito режим е поради тоа што се очекува темната тема да биде иста или слична со темната тема која веќе ја има за сурфање во овој режим.

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.