Google Chrome на почетокот од месецот со верзијата 69 ја доби досега најголемата промена на корисничкиот интерфејс од неговото претставување пред 10 години. Овој најпопуларен прелистувач доби уште неколку промени, а за нив можете да прочитате тука.

Она што деновиве „се врти“ по порталите е дека корисниците добија и уште една, не баш промовирана новина со најновата верзија од Chrome, а тоа е автоматско најавување на корисничката сметка, кога корисникот ќе се најави на некој од сервисите од Google.

Причината поради која ова привлекува внимание е повторно приватноста на корисниците која потенцијално може да е загрозена. Приватноста може да биде загрозена затоа што со најавувањето на Chrome, корисниците можат да синхронизираат одредени работи со серверите на Google, работи како историјата на сурфање, омилените страни, додатоците, лозинките и слично.

Ова се разбира повеќето од нас го правиме намерно, меѓутоа што е со корисниците кои никогаш ја немаат вклучено оваа функција и немаат избрано што е тоа што сакаат да синхронизираат, односно споделат со Google.

Од компанијата истакнуваат дека иако Chrome ги најавува корисниците, синхронизацијата не почнува автоматски и за тоа мора корисникот сам да избере.

Како и да е, јас одамна се чудам зошто Chrome и останатите Google сервиси не се поврзани за да се тргне потребата од најавување повеќе пати, сепак доколку Google реши тоа да го прави, не е лошо да го истакне и корисниците да го знаат.

Со оглед на бизнис моделот на компанијата, а тоа е бесплатни сервиси кои се користат за собирање информации за што подобро прикажување на реклами од страна на огласувачите, јасно е дека доста од корисниците се загрижени до каде се спремни да одат за овие податоци од компанијата.