PowerToys е апликација од времето на Windows 95 која била наменета да им овозможи на понапредните корисници, алатки со кои ќе можат да го унапредат нивното користење на Windows. Ова е интересна статија на која можете да видите што во тоа време се има сметано за напредно и какви можности овозможувала PowerToys.

Microsoft почна повторно да ја развива оваа апликација, сега за Windows 10, а исто така и го отвори кодот на истата и ја постави на GitHub. Тоа значи дека заедницата на програмери ќе може да придонесе за вклучување на повеќе функции во апликацијата, но и да развијат свои верзии како сакаат.

Неколку месеци од најавата ја имаме првата „preview“, односно тест верзија која може да се симне од тука. Апликацијата уште е во развој, па и не треба да се изненадите што таа не е потпишана од Microsoft, а ќе биде во иднина.

Првата достапна верзија од новата PowerToys доаѓа со две функции. Едната е едноставна и овозможува да се прикажат достапните „shortcut“ функции кои се достапни кога ќе се притисне windows копчето на тастатурата. Тие ќе се прилагодуваат соодветно на моментално отворените прозори, а корисниците ќе можат да изберат колку долго ќе треба да го држат копчето за да се прикажат можните команди.

Втората функција која доаѓа со оваа верзија од PowerToys е нешто поинтересна и корисна за тие кои често работата со повеќе прозори наместени во одредена позиција и големина. Наречена FancyZones, функцијата овозможува да се избере одреден поделба на екранот, по што кога одреден прозор ќе се донесе во соодветно избраната зона, да се намести во истата и со соодветна големина.

Можеби оваа функција најдобро ќе можете да видите што овозможува преку следното видео.  

Оставете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.