Од ТМ Рох (TM Roh), претседател и раководител на Центарот за корпоративен дизајн во Samsung Electronics

Секогаш е возбудливо да се развие производ и истиот да се претстави на пазарот. Секогаш кога ќе го преземам овој предизвик, се прашувам дали новиот производ ќе резонира кај клиентите – можеби, дури и ќе ја промени играта и ќе влијае на животот на значајни начини.

Ако погледнеме повнимателно на процесот на развој на производи, дизајнот прави иновативните технологии да блеснат, додека технологијата ги остварува дизајнерските соништа. Само кога дизајнот и технологијата се во совршена хармонија, ние можеме да развиеме производ кој обезбедува вистинска вредност за нашите корисници. Samsung Electronics се истакнува во балансирањето на дизајнот со иновативната технологија и ние постојано се стремиме да создаваме производи кои беспрекорно се вклопуваат во животот на нашите клиенти.

За таа цел, како што се приближуваме кон 2030 година, ние ја редефинираме нашата дизајнерска филозофија. „Дизајнерскиот идентитет на Samsung 5.0 (DI 5.0): Суштински ∙ иновативен ∙ хармоничен“ е новата насока што ќе ја дефинира иднината, која што се надеваме дека ќе ја обезбедиме.

Дизајнерската филозофија на Samsung и нејзината еволуција

Повеќе од 1.500 дизајнери работат во седумте светски дизајнерски студија на Samsung за да ги решат секојдневните проблеми со кои се соочуваат голем број клиенти, секој од различна култура или потекло, со уникатни преференции и вкусови. Во центарот на овој напор е дизајнерската филозофија на Samsung – „Инспирирани од луѓето, ние ја создаваме иднината“ – која не се менува од својот почеток во 1996 година.

Но, начинот на кој луѓето живеат и ги доживуваат своите животи постојано се менува, а ние мораме да го усовршуваме и развиваме нашиот дизајнерски идентитет за да го изразиме тоа. „Дизајнерскиот идентитет на Samsung 5.0 (DI 5.0): Суштински ∙ иновативен ∙ хармоничен“ е визијата што ќе не води до 2030 година. Одејќи напред, ние ќе продолжиме да воведуваме паметни телефони, телевизори, фрижидери и други производи кои го отсликуваат овој нов начин на размислување.

Суштински∙иновативен∙хармоничен. Што значи тоа?

Суштинскиот дизајн се фокусира на оригиналната намера и цел на производот – да обезбеди оптимизирано корисничко искуство без никакви непотребни елементи. Оваа година, најновата серија Galaxy S24 им овозможува на корисниците интуитивно да ги искусат функциите на мобилниот производ со својот унифициран изглед и тенка рамка. Нашите телевизори со Infinity Air дизајн изгледаат како да лебдат во воздухот за поимeресивно гледање. Од друга страна, нашата сè-во-едно машина за перење и сушење ја максимизира ефикасноста на просторот преку својот минималистички дизајн.

Иновативниот дизајн носи вредни промени, а не само новина во животот на нашите клиенти. На пример, телевизорот автоматски ги зголемува сликите со ниска резолуција до ниво од 8K користејќи технологија за вештачка интелигенција; роботската правосмукалка базирана на вештачка интелигенција автоматски го препознава типот на подот, предметите и просторот за живеење за пооптимално чистење; и функцијата Превод во живо (Live Translate) им помага на корисниците на паметни телефони да ги надминат јазичните бариери преку превод во реално време. Сите овие производи ги спојуваат иновациите со креативноста.

Хармоничниот дизајн ја отелотворува желбата да се обединат производите и луѓето со општеството, животната средина и другите човечки вредности. SmartThings ја подобрува удобноста со интегрирање и поврзување производи за корисниците да можат да ги контролираат од далечина. Во меѓувреме, Music Frame, приспособливиот звучник во облик на рамка, се вклопува во секој ентериер. Ние ќе продолжиме да ги следиме дизајните што создаваат хармонија помеѓу производите и секојдневниот живот на клиентите, а не дизајни кои најавуваат само постоење.

Иднина на бесконечни можности

Нашата заложба во Samsung е да бидеме верни на нашата основна цел, да иновираме бескрајно и да создаваме дизајни што се усогласуваат со животите на нашите корисници. Наша цел е да ги поттикнеме клиентите ширум светот и да ги збогатиме нивните животи нудејќи им значајни искуства, без разлика кои производи на Samsung ќе ги изберат.

На Неделата на дизајнот за 2024 година во Милано ја претставуваме изложбата „Новопронајдена рамнотежа“ за да ја прикажеме инспиративната визија за подобра иднина – онаа што го постигнува вистинскиот баланс помеѓу луѓето и технологијата. Придружете ни се на 16 април за да создадеме иднина со бесконечни можности.

Претходна статијаКаратистите на „Макпетрол“ најуспешни на државниот плејоф-турнир за сениори
Следна статијаОпштина Кавадарци ќе биде дел од општествено одговорната кампања на „Макпетрол“