October 2014 | Smartportal.mk

Продажбата на овој веќе постар оперативен систем заврши минатата година, а корисниците можеа да го добијат во оригинална верзија само доколку купеа нов компјутер кој што доаѓа со пред инсталиран Windows 7....

Tor сервисот, сигурно познат не голем дел од вас, е комбинација од софтвер и јавна мрежа кои што ја имаат основната цел да го направат вашето сурфање на интернет анонимно. Тоа значи дека стандардните информации...

Outlook обично е дел од Office пакетот, меѓутоа за него корисниците на Mac ќе причекаат до половината на идната година. Сега корисниците добиваат нова верзија од овој email клиент со што ги добиваат најновите функции...

Samsung денеска претстави нова серија од познатите Galaxy модели, овој пат наменета за помладите корисници. Најавени како најтенките Samsung телефони досега, Galaxy A3 и A5 доаѓаат со целосно метално тело и дебелина од...

Нова димензија во светот на компјутерите ќе донесе мониторот на Самсунг со 27-инчен...

Со генерации наназад производителите на лаптоп компјутери стремат кон потенки, полесни...

Google X дивизијата на Google која работи на напредни и експериментални програми како коли кои сами се возат, Google Glass и слично, работи на развој на начин на откривање на болестите преку мали магнетни нано честички....

Процесот на копирање на ДНК Два научника од Харвард (биоинженер и генетичар на Wyss инстутот) успеале да складираат околу 700 терабајти податоци на еден грам од ДНК, со тоа постигнувајќи илјада пати подобро...

Може слободно да кажеме дека во изминатите години гледаме се повеќе македонски апликации за паметните телефони. Тоа во главно се должи на огромниот број на корисници, односно се помалиот број на луѓе кои...

Дел од 354 МВ сончев комплекс на северот на Сан Бернардино општината, Калифорнија Пред некое време пишувавме за технологијата на концентрирана сончева енергија, како и за градот Масдар кој треба да се напојува...

Defense Advanced Research Projects Agency (DAPRA) е агенција на министерството за одбрана на САД која е одговорна...

Xiaomi, кинескиот број еден производител на паметни телефони, полека се шири и во остатокот од светот. Според најновите статистички податоци од IDC, Xiaomi во третата четвртина од оваа година го има достигнато третото...