Ја разгледувате ‘ТЕХНОЛОГИИ’ категоријата

Фото: Stratolaunch.com Најголемиот авион на светот популарниот Stratolaunch е еден чекор поблиску до својот прв лет, откако неговите мотори биле за прв пат успешно тестирани. Сите шест мотори, со капацитет да лансираат ракета во вселената, биле успешно вклучени и тестирани. Тестовите се развивале во три фази....

Фото:DailyMail Научниците полека, но сигурно го поплочуваат патото кон сценариото од легендарниот холивудски акционен трилер „Terminator“, каде хуманиоиден робот има практично надчовечка сила. Имено, научниците создале вештачки мускул кој има способност да подигне товар 1.000 пати потежок од неговата сопствена...

Компанијата Matternet објави дека комплетно автономна мрежа на дронови од сега ќе разнесува лабораториски примероци, тестови на крв и сличен дијагностички материјал низ болничките комплекси, клиники и лаборатории во Швајцарија. Првата испорака се очекува да се случи веќе наредниот месец, додека веќе...

Фото: Aaswath Raman Во текот на изминатите неколку години тим од научници од Универзитетот во Стенфорд, развиваше технологија на кровни панели кои, овој пат, имаат за цел да остварат контра ефект, односно да го изладат објектот на кој се поставени. Во пракса и не изгледа така софистицирано, бидејќи тимот...

Во последно време зачестија новостите од различни компании за автономни автомобили, додека пак во останатите транспортни системи досега неможеше да се слушне некоја позначајна иновација освен дронови. Но Pyka, сака да го промени тоа и да се доближи до тоа со креирање на првиот автономен летачки авион...

Викендов се одржа DisruptSF  хакатон, кој трае 24 часа и се изработуваат многу различни проекти. Vocalytics со помош на Машинско учење ги анализира видеата од вашиот говор со цел да ви помогне следниот пат да бидете подобри. Системот е трениран со податоци од Microsoft да го анализира вашето тело, при што внимателно...

Со оглед на фактот дека живееме во „зората“ на AI технологијата, а најголемите умови на денешницата веќе гласно предупредуваат на можните злоупотреби и несакани ефекти на истата, крајно време е отворено да се каже дека таа технологија е веќе зрела за злоупотреба. Овој факт се согледува од само еден...

За реализација на проектот Hyperloop One, вистински, функционален Hyperloop транспорт потребни се цврсти партнерски односи помеѓу индустриите и владите на земји кои би ги поврзувал овој вид на транспорт. Најпогодните локации за реализирање на овој потфат беа обелоденети, а се наоѓаат во САД, Канада, Обединетото...

Истражувачите од Институтот за технологија од Масачусетс (MIT) развиваат технологја со чија помош ќе може да се процени колкава болка чувствува извесна индивидуа. Се работи за технологија на вештачка интелигенција која преку скенирање на фацијалната експресија на индивидуата може, преку алгоритам...

Компанијата Mercedes-Benz соопшти дека комплетно ќе го електрифицира своето производство до 2022 година. Тоа ќе значи дека сите возила произведени од Mercedes-Benz ќе бидат делумно или комплетно со електричен погон. Ваквата реакција доаѓа откако властите во Кина, најголемиот пазар за автомобили во моментов,...

Уште откако беа лансирани првите смартфони со камера, имаше апликации кои гледаа под облеката на тој/таа кон кој ќе го насочите телефонот, односно дури и во внатрешните органи. Ова секако е лага – таква камера не постои, се досега. Имено, научници од Универзитетот во Единбург открија нова камера...

Секојдневно во светот гледаме немири и негодувања на големи маси на народ против некои власти и најчесто, оние кои се „најнемирни“ во овие протести, ги покриваат своите лица со маски или марами со цел да не бидат откриени. Наскоро сепак и ова нема да биде доволно, бидејќи според нов научен труд на...