Ја разгледувате ‘Останати’ категоријата

Компјутерите со Вештачка Интелигенција стануваат се поспособни, а Google е еден од пионерите и најнапредните во оваа „застрашувачка“ технологија. Сега, тие направија компјутер кој може да препознае што гледа во некое видео со извонредно висока точност. Нормално, како и секој компјутер со Вештачка...

Три различни компјутери со вештачка интелигенција. Два од нив комуницираат меѓу себе, додека третиот сака да им ја пресретне комуникацијата и да дознае што комуницираат. Првиот компјутер, кој ја праќа пораката на вториот, ја криптира за третиот да не може да ја прочита, дури и доколку ја пресретне....

„Вештачката Интелигенција“ е дефинитивно на прагот да го револуционизира светот на компјутерите и воопшто нашите животи. Доказ за тоа е што најголемите светски компании веќе работат на неа. Иако Apple беше тивок за развојот на свои системи за вештачка интелигенција, тие сега ги објавија своите први...

Google во соработка со Monotype го претставија Noto, нов фонт дизајниран за повеќе од 800 јазици и 100 скрипти. Развиван повеќе од 5 години, целта на Noto е да корисниците имаат унифицирано искуство, без разлика на кој уред работат и на кој јазик. Она што најчесто се јавува како проблем, кај јазиците кои не се сметаат...

На сите ни е познат огромниот број на достапни апликации за мобилните платформи, кои направија да во денешно време нема нешто за коешто нема апликација. Исто така, повеќето од нас имаме инсталирано голем број на апликации на нашите мобилни уреди, а слободно можеме да кажеме дека таа бројка е сигурно...

Samsung претстави нов фонт којшто е специјално развиен од нивна страна и ќе се користи во сите нивните производи. Можеби за голем дел од корисниците, фонтот којшто се користи во производите не е нешто што прави разлика, а доста воопшто не го ни забележуваат. Сепак, една од главните работи во работата...

Даг Китлаус и Адам Чејер се едни од основачите на компанијата којашто го започна развојот на познатата Siri, сега во сопственост на Apple. Тие, како и уште одреден дел од програмерите го напуштаат Apple и продолжуваат со работа на проект којшто бил започнат уште пред Siri. Се работи за исто така персонален...

Можеби незамисливо додека директор на Microsoft беше Стив Балмер, меѓутоа доколку ја имате следено новата политика и стил на работа на Сатја Надела, оваа вест е можеби и очекувана. Microsoft ќе ја донесе својата најнова верзија од познатото решение за дата бази, SQL Server 2016 и на Linux. Оваа верзија е веќе достапна...

Ако ги прашате гејмерите, најдобриот оперативен систем за играње игри е Windows. Зошто е тоа така? Прво, за него се достапни убедливо најмногу игри и второ, DirectX API-то, кое е наменето за комуникација меѓу хардверот и игрите, овозможува многу, многу подобра графика од таа во Linux и Mac OS машините, како и подобри...

Ultra HD резолуцијата или популарно наречената 4K, се повеќе и повеќе го зазема местото на Full HD. Како и претходно, телефоните се меѓу првите уреди кои се префрлаат на поголемите резолуции, иако се најмали (во споредба со лаптопите на пример). Сепак, големиот скок на 4K кај телефоните значи и многу пократко...

Сопствениците на Tesla автомобил, овој месец добија надградба на софтверот која што го вклучуваше сега веќе познатиот автопилот систем. Овој систем, кој што се’ уште е во бета, е направен со цел да ја подобри безбедноста на автомобилот, следејќи ги останатите објекти во сообраќајот, патиштата, лентите...

Иако лаптопите од поновите генерации имаат батерии кои можат да истуркаат едно работно време, простор за напредок секогаш има, а со тоа се сложува и Microsoft, кој развива нов систем што ќе го подобри траењето, но и забрза полнењето на батеријата. Новиот начин на работење на лаптопите кога се на батерија,...