Ја разгледувате ‘Оперативни системи’ категоријата

Секој месец, во таканаречениот “patch Tuesday” односно „вторник за закрпи“, Microsoft пушта закрпи за Windows (7, 8 и 8.1, како и Server 2008 R2, Server 2012 и Server 2012 R2), кои се пред сѐ насочени кон подобрување на безбедноста на оперативниот систем, но и кон анулирање на баговите настанати со некоја од претходните надградби. Сепак,...

Ако има некој од Вас останат на веќе античките Windows XP и Vista оперативни системи, еве една причина повеќе конечно да направите надградба барем на Windows 7. Имено, од Google веќе престанаа да го поддржуваат Chrome како прелистувач за XP и Vista и истиот е „закочен“ на верзијата 49, а Gmail, нивниот мејл клиент, ќе работи...

Наскоро, сите корисници на Windows 10 компјутери ќе добијат освежен дизајн на својот оперативен систем. Новиот дизајнерски јазик ќе се вика Neon и истиот е само надградба, односно подобрување на претходниот Metro/Microsoft Design Language (MDL). Сепак, визуелно разликата е прилично видлива и дури и од првите скриншотови...

После првите информации според кои Microsoft спрема посебна Cloud верзија на Windows 10 оперативниот систем, сега добивме и протечени скриншоти и информации од оваа изведба. Тој ќе биде директен конкурент на Chrome OS на Google и ќе има неколку ограничувања во однос на стандардниот Windows 10. Поточно, тој ќе биде своевиден...

App Store, онлајн продавницата на Apple за игри и апликации за iOS официјално започна со работа на 10-ти јули 2008-та година. На 11-ти јули, кога беше објавен iPhone 3G, App Store беше интегриран во самиот оперативен систем. Денес на App Store има над 2.000.000 апликации и игри достапни за купување или бесплатно преземање. Голем...

iPhone е одличен персонален уред кој Ви помага во секојдневните задачи и има скоро неограничени можности. Едноставно, може да се каже дека е Вашиот животен сопатник. Секојдневно го користите за да се слушнете или да се пишете со Вашите сакани, роднини, пријатели или бизнис партнери, да закажувате состаноци...

После информацијата дека Windows 10 ќе биде достапен за компјутерите со ARM чипови, еве уште еден удар за x86 процесорите на Intel и AMD. Имено, според некои информации, Apple спрема ARM чипови за своите MacBook лаптопи, што и не е толку тешко за верување, бидејќи истите такви чипови кои се наоѓаат во нивните iPhone и iPad...

Прелистувачот кој автоматски доаѓа со секој Windows 10 оперативен систем, Microsoft Edge, на почетокот беше недоволно стабилен и функционален, но скоро две години по лансирањето на 10-ката, прерасна во силен конкурент на Google Chrome и Mozilla Firefox. Со Creators Update тој ќе добие уште неколку подобрувања, со кои во некои можности...

Најпопуларниот десктоп оперативен систем наскоро ќе добие визуелно освежување. Project Neon ќе го донесе потребниот сјај на системот, кој сега изгледа претерано минималистички и еднобојно, што не им се допаѓа на поголемиот дел на корисници (иако јас сум од другата страна). Новиот дизајнерски јазик ќе...

Последниве неколку години Microsoft се соочува со особено силна конкуренција на пазарот на десктоп и лаптоп компјутери, но не од Apple, туку од Google. Chrome OS оперативниот систем, особено во Северна Америка, има се повеќе корисници благодарение на ниските цени на лаптопите и солидните перформанси дури и со...

Android смартфоните и таблетите на Google со лансирањето на Pixel линијата, ќе добиваат многу почести, но помали надградби, кои пред се ќе бидат наменети за закрпување на безбедносните пропусти и чистење на баговите. Најновата 7.1.2 Nougat верзија ќе биде достапна за новите Pixel и Pixel XL, што и беше очекувано, но лоша...

Windows 10 беше голем скок во однос на 8.1, но скоро две години по неговото лансирање веќе доживеа уште неколку важни подобрувања и промени. Наскоро, Creators Update надградбата ќе донесе уште многу новитети, а особено промени во корисничкиот интерфејс и голем дел на подобрувања. Во продолжение ви ги претставуваме...