Ја разгледувате ‘Интернет прелистувачи’ категоријата

Деновиве се одржа Microsoft Edge Web Summit 2017. Целта на настанот во главно е да се запознаат веб девелоперите со новитетите и олеснувањата кои Edge ќе им ги овозможи при изработката на веб решенија. Сепак највпечатливото од самитот, најверојатно ќе биде објавата дека Edge активно се користи на над 330 милиони уреди,...

Не знам за вас, меѓутоа за мене овие видеа се едни од најмногу досадните и иритантни работи на интернет. Истражувам што наредно да напишеме на Смартпортал и од големиот број на отворени „табови“, некој од нив почнува да пушта звук и ме прекинува во работата. Среќа што веќе одамна прелистувачите...

Маркетинг специјалистите или барем оние најагресивните воведоа пракса на рекламирање на начин на кој е невозможно истиот да се игнорира, односно преку емитување на звук. На сите барем еднаш ни се има случено да ни го наруши мирот иритирачки звук кој доаѓа од некој таб кој можеби и случајно сме го...

Од оваа недела за сите корисници на Firefox е достапна новата, 54та, верзија од овој интернет прелистувач. Она што го привлекува вниманието кај оваа верзија е воведувањето за повеќето корисници на новиот мулти процес систем кој според Mozilla, го прави Firefox многу побрз, го враќа во конкуренција со Chrome и другите,...

Google како дел од „Coalition for Better Ads“, односно Коалиција за подобри реклами, ќе започне со блокирање на реклами на веб страни кои не се придржуваат до стандардите кои се поставени од оваа организација. Блокирањето ќе се прави преку вградена функција во Chrome прелистувачот, во некоја од верзиите кои ќе бидат...

Chrome Home е нова „скриена“ функција на Chrome за Android која овозможува пристап до нов, тест изглед кој Google го тестира на оваа платформа. Промената во изгледот во главно се темели на префрлување на главната лента од горната страна, на долната страна од корисничкиот интерфејс. Дополнително, поради позицијата,...

Microsoft ја претстави „ограничената“ верзија од Windows 10, наречена Windows 10 S минатата недела. Истата е наменета за користење во образованието, односно од страна на учениците и учителите. Замислена како директна конкуренција на Chrome OS, оваа верзија од Windows 10 е бесплатна, односно производителите на хардвер...

Најновата верзија од познатиот Opera интернет прелистувач доаѓа со интересна можност која можеби ќе им се допадне на голем дел од корисниците. Поточно, во левиот дел од прелистувачот, стандардно наменет за лентата со пристап до омилените страни и слично, сега се вградени познатите сервиси за разговори,...

Користењето на 64-битна архитектура е стандард веќе подолго време. Тоа значи дека компјутерите коишто корисниците ги купуваат доаѓаат со 64-битни процесори, па соодветно на тоа и оперативниот систем којшто го користат е во неговата 64-битна верзија. Поради тоа, корисниците добиваат можност да инсталираат...

Компанијата Google во моментов тестира код во својата Chrome за Android апликација со помош на кој ќе може да се „лепи“ (paste), без да има потреба да се копира (copy). Алатката има примарна цел да ги користи информациите кои му се потребни на корисникот, а до кои тој дошол со користење на Chrome  пребарувачот, за да...

Ако пишувањата на Wall Street Journal се достојни за верување, Google, сопственикот на најголемата он-лајн маркетинг платформа, ќе вклучува блокатор, за истите тие реклами во сите наредни верзии на интернет пребарувачот Google Chrome. Според наводите, истиот ќе биде вклучен во сите верзии, десктоп и мобилна варијанта...

Најновата верзија 55 на веб пребарувачот Google Chrome претставува комплетирање на транзицијата од Flash на HTML5. Google уште од порано ја започна процедурата за оваа замена пуштајќи ја во употреба верзијата 53 – во која што беше блокиран Flash кога работеше во позадина и верзијата 54 на својот веб пребарувач –...