Ја разгледувате ‘Windows’ категоријата

Повеќето од вас до сега сигурно сте се запрашеле колку може да е тешко да се состави компјутер. Иако досега процесот е направен да биде доста едноставен и лесен, не сите се осмелуваат да ја земат одговорноста во свои раце. Постојат можности да се оштетат одредени делови од невнимавање или не доволно...

Корејскиот гигант полека но сигурно навлегува во Windows 10 водите, правејќи свој уникатен еко систем, кој отсега ќе им овозможи на корисниците на нивниот одличен Tab Pro S таблет/лаптоп да го отклучат со читачот за отпечатоци вграден во нивниот Galaxy смартфон, а подоцна и за останатите Windows 10 корисници. Во...

Ако има некој од Вас останат на веќе античките Windows XP и Vista оперативни системи, еве една причина повеќе конечно да направите надградба барем на Windows 7. Имено, од Google веќе престанаа да го поддржуваат Chrome како прелистувач за XP и Vista и истиот е „закочен“ на верзијата 49, а Gmail, нивниот мејл клиент, ќе работи...

После првите информации според кои Microsoft спрема посебна Cloud верзија на Windows 10 оперативниот систем, сега добивме и протечени скриншоти и информации од оваа изведба. Тој ќе биде директен конкурент на Chrome OS на Google и ќе има неколку ограничувања во однос на стандардниот Windows 10. Поточно, тој ќе биде своевиден...

Прелистувачот кој автоматски доаѓа со секој Windows 10 оперативен систем, Microsoft Edge, на почетокот беше недоволно стабилен и функционален, но скоро две години по лансирањето на 10-ката, прерасна во силен конкурент на Google Chrome и Mozilla Firefox. Со Creators Update тој ќе добие уште неколку подобрувања, со кои во некои можности...

Во времето на Стив Балмер, бившиот извршен директор на Microsoft, компанијата се насочи главно кон Xbox линијата и на некој начин ги остави PC гејмерите на „цедило“. Сепак, со Сатја Надела тоа се промени и Windows 10 повторно се враќа на врвот и гејмерите почнаа широко да го прифаќаат. Од наредната година ќе...

Почнувајќи од најновата Insider Preview верзија, Microsoft Edge прелистувачот ќе почне да го користи Brotli, алгоритам за компресија на веб страните, развиен од страна на Google. Google го користи Brotli во нивниот Chrome од почетокот на оваа година, а по отворањето на неговиот код за јавноста, истото почна да го прави и Mozilla во...

Windows 10 е прилично атрактивно и модерно дизајниран оперативен систем, но за многу корисници тоа не е доволно, односно сакаат малку поголема персонализација. Затоа, Microsoft отсега дозволи објавување на Windows 10 теми на Windows Store. Темите сепак не се толку длабоки како порано во Windows 7 на пример. Тука, новата...

Деновите на Flash содржините на интернет мрежата се веќе одбројани и само прашање на време е кога и последната веб страна ќе се префрли целосно на HTML 5 за мултимедијалните содржини. Крајот на Flash почнаа да го означуваат и интернет прелистувачите – после Chrome и Microsoft Edge ќе блокира такви содржини, но ќе...

Можноста за преведување во реално време веќе одамна ни беше најавена во Star Trek и неколку други научно фантастични филмови и серии. Денес, Microsoft најави дека нивниот “Skype Translator” преведувач кој работи во реално време, покрај повиците од Skype на Skype корисник, сега ќе работи и на повици од Skype на мобилен...

Malwarebytes е едно од најпознатите безбедносни решенија кое корисниците го користат паралелно со нивните актуелни антивирус решенија, како еден вид на додатен слој за заштита. Од компанијата свесни за оваа ситуација, своите производи ги прават компатибилни да функционираат без разлика дали корисникот...

Безжичните звучници кои функционираат и како дигитални асистенти, Amazon Echo и Google Home, се во моментов единствените такви уреди на пазарот. Сепак, наскоро нив ќе им конкурира и Microsoft, но со малку подруг пристап од тој кој тие го имаат. Имено, Microsoft не планира лансирање на посебен хардвер за да може да го...