Ја разгледувате ‘Десктоп апликации’ категоријата

На самиот почеток, би сакал да Ве прашам: дали сте задоволни од Вашиот кабелски оператор? Дали можете да ги гледате Вашите омилени серии и филмови, да го следите Вашиот омилен фудбалски клуб и во исто време да имате избор каков коментатор сакате да слушате, да гледате NBA, бокс, Формула 1 … Ако одговорот...

Ако има некој од Вас останат на веќе античките Windows XP и Vista оперативни системи, еве една причина повеќе конечно да направите надградба барем на Windows 7. Имено, од Google веќе престанаа да го поддржуваат Chrome како прелистувач за XP и Vista и истиот е „закочен“ на верзијата 49, а Gmail, нивниот мејл клиент, ќе работи...

После првите информации според кои Microsoft спрема посебна Cloud верзија на Windows 10 оперативниот систем, сега добивме и протечени скриншоти и информации од оваа изведба. Тој ќе биде директен конкурент на Chrome OS на Google и ќе има неколку ограничувања во однос на стандардниот Windows 10. Поточно, тој ќе биде своевиден...

Прелистувачот кој автоматски доаѓа со секој Windows 10 оперативен систем, Microsoft Edge, на почетокот беше недоволно стабилен и функционален, но скоро две години по лансирањето на 10-ката, прерасна во силен конкурент на Google Chrome и Mozilla Firefox. Со Creators Update тој ќе добие уште неколку подобрувања, со кои во некои можности...

Како производител кој целосно ги контролира хардверот и софтверот, Apple е редовен со надградбите за своите оперативни системи. Последната надградба се однесува за закрпување на безбедносен пропуст, кој може да им овозможи на хакерите длабок пристап до компјутерот на корисникот. Со овој пропуст...

Во времето на Стив Балмер, бившиот извршен директор на Microsoft, компанијата се насочи главно кон Xbox линијата и на некој начин ги остави PC гејмерите на „цедило“. Сепак, со Сатја Надела тоа се промени и Windows 10 повторно се враќа на врвот и гејмерите почнаа широко да го прифаќаат. Од наредната година ќе...

Почнувајќи од најновата Insider Preview верзија, Microsoft Edge прелистувачот ќе почне да го користи Brotli, алгоритам за компресија на веб страните, развиен од страна на Google. Google го користи Brotli во нивниот Chrome од почетокот на оваа година, а по отворањето на неговиот код за јавноста, истото почна да го прави и Mozilla во...

Windows 10 е прилично атрактивно и модерно дизајниран оперативен систем, но за многу корисници тоа не е доволно, односно сакаат малку поголема персонализација. Затоа, Microsoft отсега дозволи објавување на Windows 10 теми на Windows Store. Темите сепак не се толку длабоки како порано во Windows 7 на пример. Тука, новата...

Не дека ова е многу важна вест, најмногу поради фактот што може слободно да се каже дека веќе е касно. Деновите на Flash Player се одбројани, а повеќето веќе ја користат новата, подобра, побезбедна и побрза HTML5 технологија. Како и да е, сепак добро е кога ќе се прочита за официјална поддршка на некој од производите...

Деновите на Flash содржините на интернет мрежата се веќе одбројани и само прашање на време е кога и последната веб страна ќе се префрли целосно на HTML 5 за мултимедијалните содржини. Крајот на Flash почнаа да го означуваат и интернет прелистувачите – после Chrome и Microsoft Edge ќе блокира такви содржини, но ќе...

Кога го најавивме новиот MacBook Pro, рековме дека Touch Bar е одличен додаток на серијата, кој може да помогне во подобрено корисничко искуство, но дека за тоа ќе треба и дивелоперите да ги прилагодат своите апликации. Едни од првите кои го овозможуваат се Adobe во Photoshop CC, кој сега има целосна поддршка за Touch...

Можноста за преведување во реално време веќе одамна ни беше најавена во Star Trek и неколку други научно фантастични филмови и серии. Денес, Microsoft најави дека нивниот “Skype Translator” преведувач кој работи во реално време, покрај повиците од Skype на Skype корисник, сега ќе работи и на повици од Skype на мобилен...