Ја разгледувате ‘СОФТВЕР’ категоријата

На самиот почеток, би сакал да Ве прашам: дали сте задоволни од Вашиот кабелски оператор? Дали можете да ги гледате Вашите омилени серии и филмови, да го следите Вашиот омилен фудбалски клуб и во исто време да имате избор каков коментатор сакате да слушате, да гледате NBA, бокс, Формула 1 … Ако одговорот...

Секој месец, во таканаречениот “patch Tuesday” односно „вторник за закрпи“, Microsoft пушта закрпи за Windows (7, 8 и 8.1, како и Server 2008 R2, Server 2012 и Server 2012 R2), кои се пред сѐ насочени кон подобрување на безбедноста на оперативниот систем, но и кон анулирање на баговите настанати со некоја од претходните надградби. Сепак,...

Иако кај нас не толку присутни, на западните пазари сервисите на Amazon се исклучително популарни, а тука пред се мислам на Alexa дигиталниот асистент и Amazon Primer сервисот за гледање филмови и серии, слушање музика и читање книги. Сега гигантот додава нов сервис, кој овозможува видео конференции и кој ќе...

Ако има некој од Вас останат на веќе античките Windows XP и Vista оперативни системи, еве една причина повеќе конечно да направите надградба барем на Windows 7. Имено, од Google веќе престанаа да го поддржуваат Chrome како прелистувач за XP и Vista и истиот е „закочен“ на верзијата 49, а Gmail, нивниот мејл клиент, ќе работи...

Наскоро, сите корисници на Windows 10 компјутери ќе добијат освежен дизајн на својот оперативен систем. Новиот дизајнерски јазик ќе се вика Neon и истиот е само надградба, односно подобрување на претходниот Metro/Microsoft Design Language (MDL). Сепак, визуелно разликата е прилично видлива и дури и од првите скриншотови...

Snapchat е мултимедијална апликација за испраќање на слики и текст и е направена од Evan Spiegel, Bobby Murphy и Reggie Brown, поранешни студенти на Stanford University. Компанијата која стои позади Snapchat се вика Snap Inc. Првичното име на апликацијата не било Snapchat туку Picaboo. Креаторите, пред да дојдат до идејата за ваков тип на...

Три различни компјутери со вештачка интелигенција. Два од нив комуницираат меѓу себе, додека третиот сака да им ја пресретне комуникацијата и да дознае што комуницираат. Првиот компјутер, кој ја праќа пораката на вториот, ја криптира за третиот да не може да ја прочита, дури и доколку ја пресретне....

YouTube Go е апликација која Google ја најави минатата година. Наменета е во главно за неразвиените или земјите во развој, каде што мобилниот интернет не вклучува пакети со голема брзина, како и доволно голем вклучен месечен сообраќај. Во основа оваа апликација е штедлива и поедноставна варијанта на главната...

После првите информации според кои Microsoft спрема посебна Cloud верзија на Windows 10 оперативниот систем, сега добивме и протечени скриншоти и информации од оваа изведба. Тој ќе биде директен конкурент на Chrome OS на Google и ќе има неколку ограничувања во однос на стандардниот Windows 10. Поточно, тој ќе биде своевиден...

App Store, онлајн продавницата на Apple за игри и апликации за iOS официјално започна со работа на 10-ти јули 2008-та година. На 11-ти јули, кога беше објавен iPhone 3G, App Store беше интегриран во самиот оперативен систем. Денес на App Store има над 2.000.000 апликации и игри достапни за купување или бесплатно преземање. Голем...

iPhone е одличен персонален уред кој Ви помага во секојдневните задачи и има скоро неограничени можности. Едноставно, може да се каже дека е Вашиот животен сопатник. Секојдневно го користите за да се слушнете или да се пишете со Вашите сакани, роднини, пријатели или бизнис партнери, да закажувате состаноци...

После информацијата дека Windows 10 ќе биде достапен за компјутерите со ARM чипови, еве уште еден удар за x86 процесорите на Intel и AMD. Имено, според некои информации, Apple спрема ARM чипови за своите MacBook лаптопи, што и не е толку тешко за верување, бидејќи истите такви чипови кои се наоѓаат во нивните iPhone и iPad...