Ја разгледувате ‘Интернет приватност’ категоријата

Сајбер нападите, кои најчесто се користат за крадење лозинки или изнудување на пари од корисниците со заклучување и енкриптирање на нивните компјутери, стануваат се почести и начинот како да се заштитат е се помалку познат за секојдневниот корисник на паметен уред. Затоа, Google направи истражување...

Една од најскандалозите технологии поврзани со новиот iPhone X е Face ID, која им овозможува отклучување на корисниците само со нивното лице. Според Apple, оваа технологија гледа во 3D и затоа е скоро невозможно да се излаже, односно е побезбедна од читачот за отпечатоци Touch ID. Сепак, веќе видовме дека идентични...

Многу од содржините на интернет сѐ уште се недостапни за земји како нашата, особено оние кои доаѓаат од САД. Нормално, како и се друго на интернет мрежата и ова може да се заобиколи со VPN виртуелна мрежа, која буквално ги лаже сајтовите дека пристапувате од друга земја (по ваш избор), односно од друга...

Познатиот германски институт за интернет безбедност AV-TEST.ORG, излезе со најновите резултати од редовното тестирање кое го прават на поголем број на безбедносни апликации. Најновите резултати се однесуваат на апликациите достапни за Windows 10, односно за домашните корисници. Резултатите се од јуни оваа...

И покрај тоа што бил одобрен уште во 2015 година, дури сега се откри патент на Facebook, со кој тие сакаат да шпионираат преку предната камера на смартфонот или веб камерата на вашиот лаптоп/компјутер. Целта не е тие да ве видат голи и после да ги злоупотребат тие снимки или фотографии. Напротив, целта е...

По „протекувањето“ на информации, како во случаевите на Сноуден и слични, светот дозна нешто коешто можеби и го знаеше. Властите не бираат начин како да дојдат до се’ поголемиот број на податоци и информации кои ги оставаме онлајн. Со оглед на фактот што овие податоци ги оставаме најчесто на...

Мрежите на кои се поврзуваме денес преку нашите телефони, делуваат прилично безбедно, од едноставна причина што нив ги менаџираат операторите. Сепак, многу стручни луѓе од областа веќе подолго време предупредуваат дека мрежите не се безбедни и дека хакерите можат многу лесно да пресретнат SMS пораки,...

Безбедносната компанија Check Point откри нов начин на којшто хакерите може да дојдат до пристап на нашите уреди (компјутер, паметен телевизор, смартфон) и да преземат целосна контрола. Овој начин може да се каже дека претставува голем ризик за корисниците на земјите како нашата, поради фактот што голем...

Нов малициозен софтвер наречен WannCry од класата “Ransomware”, односно софтвер кој го енкриптира компјутерот на корисникот и потоа бара одредена сума на пари за да го отклучи, се појави на светската интернет мрежа. Се работи за прилично сериозна закана за компјутерите со Windows, но во поголем број само...

Инспирирани од една британска банка, која на своите корисници им има дадено можност да користат emoji икони наместо класичните ПИН кодови, тим од истражувачи од Техничкиот Универзитет од Берлин, Улм Универзитетот, како и од Универзитетот од Мичиген, решиле да направат поконкретни истражувања околу...

Да бидеме реални, ретко кој или подобро кажано никој, не обрнува внимание на лиценцата за приватност при купувањето на паметен уред или инсталирање на софтвер. Сето тоа се сведува на механичко прелистување и прифаќање на понудените услови без преголема концентрација. Па дури и во случај некој да...

Купивте нов смартфон со читач за отпечатоци на прстите и сигурни сте во безбедноста на податоците на него? Размислете повторно – читачите за отпечатоци нудат одредена заштита, но се далеку од тоа што може да го пружи добра лозинка според истражувачите од Универзитетот во Њујорк и Универзитетот...