Ја разгледувате ‘Интересно’ категоријата

Болестите на очите се откриваат само со специјален преглед во специјална установа и тие траат повеќе часови. Една од почестите болести на очите е дијабетична ретинопатија, која е посебна форма на дијабетес (осетливост на шеќер) која го загрозува видот. Кавја Копарапу е 16 годишна тинејџерка од Индија,...

Оваа информација сигурно веќе им е позната на повеќето, ако не официјално, барем по тоа колку е споделувано ова видео и колку често може да се слушне песната на радио, во кафулиња и слично. Еве и официјално, видеото со наслов Luis Fonsi – Despacito ft. Daddy Yankee стана нагледаното видео на YouTube со повеќе од 3 милијарди...

Компјутер со вештачка интелигенција кој измисли свој јазик! Ова не само што звучи сензационално, туку во очите на големиот дел од читатели донесува страв од тоа што ќе ни донесе иднината. Сепак, ако добро се истражи што имаат направено компјутерите со вештачка интелигенција на Facebook, ќе знаете дека...

Што мислите вие, треба да се плашиме од вештачката интелигенција? Размислувањата се поделени како никогаш досега, особено кај луѓето кои се упатени во оваа тематика. Добар пример за различни размислувања ни презентираа веројатно најуспешните двајца луѓе во моментов на планетата, Елон Маск, сопственик...

После американските избори минатата година излезе на површина „негативната“ страна на интернетот. Во денешно време оваа мрежа е главниот извор на информации за луѓето, а тие скоро без ограничување веруваат на сите прочитани информации. Ова овозможи да се зголеми бројката на вести кои не се точни,...

Учењето на јазици измислени од креаторите на најразлични филмови и серии не е ништо ново – Клингонскиот од популарниот серијал Star Trek е и натаму изучуван дури и на курсеви, како и во многу апликации или онлајн сервиси. Сега него ќе му се придружи “High Valyrian”, јазикот кој го зборува веројатно...

Земјотресот во март 2011 година, кој предизвика цунами кое го погоди брегот во Јапонија каде е лоцирана нуклеарната централа на TEPCO во Фукушима, ја предизвика една од најголемите нуклеарни катастрофи во светот. Цунамито предизвика колапс во неколку од реакторите на централата, којшто вработените...

Одамна немаме напишано за тоа до каде е изградбата на новото седиште на Apple, знаете она коешто го направија да личи на вселенска чинија. Сепак, не би очекувале ништо поразлично од компанија каква што е Apple, па ова нивно ново седиште само покажува зошто тие се една од највредните компании во светот. За...

Еве една вест која е позитивна најава за иднината – брод тргна на 6 годишно патување, во кое нема воопшто да ја загади околината и згора на тоа, сам ќе го произведува потребното гориво. Бродот веќе тргна од Париз претходната сабота, а целиот проект чини 5 милиони евра. Нормално, главниот извор на...

Вештачката интелигенција напредува се побрзо и побрзо и тоа сигурно нема да сопре. Брзината на компјутерите се зголемува, додека алгоритмите за вештачка интелигенција стануваат се поефикасни. Денес имаме компјутери кои можат да ги победат луѓето во умствени игри, да прават фотографии, да цртаат,...

Она “smart”, односно паметното кај паметните телефони, се чини одзема дел и од нашиот памет. Ова барем го тврди ново истражување на психологот Др. Хубер од Универзитетот на Тексас во Остин. Неговото резонирање е прилично едноставно – додека ние гледаме во нашите смартфони, по принцип на Павлов...

Многу уреди денес ги нарекуваме паметни, но досега уште немаше дефинитивен доказ дека тоа е навистина така. Сепак, еве еден случај кој не само што го потврдува епитетот паметни, туку дава нова димензија на овие уреди која не ја замислувавме досега. Имено, паметен звучник го спасил животот на една...