Ја разгледувате ‘Економијата и ИТ’ категоријата

Досега коментиравме од различни аспекти за тоа на што треба да внимаваме кога станува збор за бизнисот. Знаеме кои се добри, а кои се лоши чекори по ова прашање, меѓутоа ништо од тоа не би било важно, доколку не поразговараме за маркетинг миксот. Па, ајде да го разгледаме досега кажаното од претходните...

Навистина е иритирачки кога не може брзо да се дојде до основна информација. Особено кога станува збор за отворање фирма. Пред неколку месеци сакав да основам свој стартап, но не знаев како електронски да најдам информација што се’ ми е потребно.  Тоа е затоа што кај нас не постои едно централизирано...

Дали некогаш сте побарале совет од пријател за одредена ситуација? Дали ги прашувате вашите родители за мислење кога треба да донесете важни одлуки? Дали можеби имате идеја за некаков продукт или услуга (понатаму ќе го нарекувам проект) која потенцијално би се развила во бизнис, а ве интересира...

Фидбекот е нешто што секогаш треба да се цени, без оглед дали е позитивен или негативен. Секако, доколку има конструктивна природа, односно доколку намерата е да се направи подобрување. Затоа, уште на почетокот би сакала да им се заблагодарам на сите кои помогнаа за ширење на нашата иницијатива,...

  За стартапи се пишува и чита постојано, меѓутоа малкумина вистински го разбираат значењето. Ако на тоа го додадеме фактот дека ние допрва ќе создаваме и градиме стабилен стартап екосистем, ова воопшто не би требало да изненади. Првпат за овој термин слушнав пред околу една година кога една моја другарка непосредно...

Луѓето немаат зголемена перцепција дека синтетичката интелигенција (СИ или ВИ) може да претставува закана по нив. Причината за ова е дека СИ се воведува постепено и стабилно во нивните животи, и тоа на начин кој најчесто им помага – а што има страшно во тоа нели? Меѓутоа, СИ која постои денес и која...

Можеби сте биле некогаш изнервирани кога ви вратиле петнаесет ситни парички кои ви тропале во паричникот. Можеби едноставно ви е полесно да внесете PIN код место да бркате по книжни пари и да ги броите. Како и да е, безготовинското плаќање се` повеќе навлегува во нашите животи и (наводно) ни ги олеснува. Прво...

„Attract the shrimps and the whales will come” – Jack Ma За десетина дена, на 11-ти ноември, кинезите го слават Singles’ Day. Покрај тоа што е празник на оние кои се сингл и се организираат журки и „состаноци на слепо“, Singles’ Day е и репрезент на капиталистичката култура која кинезите ја прифатија на почетокот на 90′...

Македонија го следи светскиот тренд (барем во делот на активизам) и пополека се раѓаат за прв пат во нашата историја граѓански иницијативи за легализација на марихуаната, пред се, за медицински цели (КанабисКлуб, 420Македонија, Зелена Алтернатива, итн.). Се подразбуди и Либералната партија која се...

Дали машините ќе ни ги земат работните места? Каков е нето-ефектот од технологијата врз вработувањето? Овие прашања се поактуелни од било кога претходно во историјата.  Конечно можеби имаме солидна емпириска основа да дадеме финална пресуда на овие прашања. Прво, ако историјата ни е некаква водилка,...

Uber, позната и како „омилената компанија на Ајн Ренд“ (па и наша), во името на сите модерни старти-апи кои нудат дигитални превозни платформи, конечно издвојува вистинска победа во политичкиот колосеум. Имено, на 8 септември 2015 година градската комисија во Сарасота (Флорида, САД) изненадно донесе...

Disclaimer: ОК, можеби изгледа дека често пишуваме за Uber, но всушност имаме објавено само 8 текстови (вклучувајќи тука и кратки вести). Ова и не е така многу за еден од најуспешните старт-апи на денешницата кој секојдневно го привлекува вниманието на медиумите (знам, си викаш зошто глобална корпорација...