Ја разгледувате ‘РУБРИКИ’ категоријата

Скопје, 17.11.2017 год,  Еуролинк осигурување додели 20 стипендии на перспективни студенти од Правниот факултет,, Јустинијан Први’’ – Скопје, наменети да ги покријат трошоците за кофинансирање на студиите. За Еуролинк стипендија аплицираа студенти на додипломски и постдипломски студии од сите насоки...

Патувањето со воз и натаму се смета за најудобно – можноста да станете и да прошетате, односно дури и да преспиете на подолги патувања не ја нуди ниту едно друго копнено превозно средство. Наскоро, возовите би можеле да бидат уште поудобни и поинтересни за патување, благодарение на нов концепт...

Супер компјутерите и натаму продолжуваат да постигнуваат нови рекорди кога се во прашање брзините кои ги постигнуваат и способноста за преработка на податоци, а една земја се истакнува меѓу другите во нови вакви машини – Кина. Всушност, тие веќе го надминаа САД во бројката на супер компјутери...

Ерик Лигнам, Диретор во Microsoft за бизнис и продажба, веќе неколку години овозможува огромна листа на книги, поточно електронски книги кои секој може да ги симне бесплатно. За оваа понуда од Microsoft досега не знаевме, па благодарение на информација од колега, сега можеме да ја споделиме и со вас. Листата...

Неколку децении по ред, сите полетувања и слетувања кон и од вселената се правеа со популарните спејс шатлови на NASA. Сепак, нивното време измина и тие веќе не се користат, но на нивно место доаѓа Dream Chaser од Sierra Nevada Corporation, компанија која е конкурент на SpaceX Dragon и Boeing Starliner во развојот и производство на...

Една од најскандалозите технологии поврзани со новиот iPhone X е Face ID, која им овозможува отклучување на корисниците само со нивното лице. Според Apple, оваа технологија гледа во 3D и затоа е скоро невозможно да се излаже, односно е побезбедна од читачот за отпечатоци Touch ID. Сепак, веќе видовме дека идентични...

Наскоро се чини ќе помине времето кога може да „фатите врски“ кај некој во полиција за да завршите работа. Имено, во Кина ќе се гради првата полициска станица која ќе биде целосно управувана од вештачка интелигенција наместо од луѓе. Сепак, оваа полициска станица ќе биде пред сѐ наменета за возачите...

Сигурно сте слушнале од многу луѓе дека приемот, односно досегот на вашиот Wi-Fi рутер во домот можете да го подобрите со алуминиумска фолија. Сега, тоа го докажаа истражувачи од Дартмут Универзитетот, кои направија 3D испринтана форма покриена со алуминиумска фолија, која може да помогне во зголемување...

Samsung кои повеќе пати досега го користеа истакнувањето на слабостите на конкуренцијата и со тоа го рекламираат својот производ, излегоа со нова таква реклама. Овие реклами се навистина интересни за корисниците, а сигурно едни од најпознатите такви кампањи беа оние на Apple со кои ги исмеваа компјутерите...

Многу од содржините на интернет сѐ уште се недостапни за земји како нашата, особено оние кои доаѓаат од САД. Нормално, како и се друго на интернет мрежата и ова може да се заобиколи со VPN виртуелна мрежа, која буквално ги лаже сајтовите дека пристапувате од друга земја (по ваш избор), односно од друга...

Сведочиме постојан раст на мобилните професионалци на глобално ниво. Растот на процентот на фриленсерите може да се протолкува како логична последица на развојот на глобализацијата и технологијата, односно како една нус појава која има и добри и лоши страни. Во моментов, на глобално ниво се проценува...

После објавувањето на првото видео од iPhone X (настрана од оние кои ни ги покажува Apple) од една девојка (Брук Амелиа Питерсон) чиј татко е инженер во компанијата, сите го очекувавме наредниот чекор од Apple, кои се одлучија да го отпуштат инженерот. Ова е нормална работа, особено што при потпишувањето на...