Ја разгледувате ‘НАУКА’ категоријата

Научници од King’s College во Лондон откриле дека еден од лековите кој се користи за клинички третман на Алцхајмерова болест, може да им помогне на забите самите да се регенерираат од внатрешноста, што долгорочно може да доведе до искоренување на појавата на кариес. Кога ќе напукне забната глеѓ или ќе...

Едно од најголемите имиња во светот на напредните технологии, Елон Маск, најави нешто што еминентните научници го зборуваат веќе одамна – треба да станеме киборзи за да преживееме. И без страв – тука не мислиме на лоши киборзи како од филмот „Терминатор“ (иако е сликан до него, заедно со претседателот...

Влијанието на добриот друштвен живот врз здравјето на луѓето е нешто што одамна се истражува. Заклучокот од тие истражувања, кратко кажано, говори дека луѓето коишто имаат повеќе пријатели, учествуваат во повеќе друштвени активности и слично, живеат подолго. Се разбира, ваквиот заклучок се однесува...

Се обидувате да заспиете веќе неколку часа и не можете? Причината може да е константното гледање во дисплеј ноќе, било дали се работи за вашиот паметен телефон или пак лаптоп, односно компјутер. Поточно, „крив” за ова е синиот спектар на светлина кој го продуцираат дисплеите. Објаснувањето е многу...

Луѓето кои носат очила редовно се соочуваат со проблемот да немаат очила со кои ќе можат добро да гледаат во сите ситуации. Многу често, тие имаат едни очила за гледање далеку (на пример телевизија) или за гледање близу (на пример читање или гледање во смартфонот). Овие проблеми сепак може да бидат...

Пластиката е насекаде околу нас. Најновата вест што радува е дека научниците успеле да претворат пластичен отпад во течно гориво. Сето ова има логично објаснување ако се знае дека самата пластика се прави од петролеум, или поточно правењето пластика е еден од начините на кој се трошат резервите...

За многумина, киборзите се негативците во научно фантастичните филмови од кои ни пролазуваат морници секогаш кога ќе помислиме дека би можеле да ги направиме во иднината. Но, што ако ви кажам дека во не толку далечната иднина дури и ние би можеле да станеме киборзи? Да, буквално секој од нас. Според...

Додека сè уште се тресе тлото и сè некако потсеќа на 1963-та година во Скопје, а стравот полека ви се качува во коски, Смартпортал неуморно работи. Работи и – ќе ви објасни што се земјотреси, што можете да правите во случај на земјотрес и како може технологијата да ви помогне. Земјотрес – што е тоа? Земјотрес...

Најубаво е кога барајќи лек против маларија, случајно ќе пронајдеш лек за 90% од сите видови рак. Научниците од Универзитетот од Копенхаген успеаа да пронајдат потенцијален лек за 90% од сите типови рак преку користење на друг „безобразник“ кој предизвикува големи проблеми во нашите тела – маларијата....

Вилинско коњче 44 Веќе имаме пишувано за темната материја. Се работи за материја која не можеме директно да ја видиме или откриеме преку електромагнетни зрачења, но очигледно постои бидејќи предизвикува феномени (како на пр., гравитациски полиња) каде не би требало да постојат. Еден пример е каде...

Ние за волкот а тој … во Сингапур. Веќе повеќе пати сме пишувале за автономни возила и како се очекува тие да бидат вториот револуционерен чекор во автоиндустријата, веднаш по широкото прифаќање на електричните возила. Сепак, не очекував овие возила да се појават во јавен тест толку бргу. Имено,...

Во една добра вест од светот на науката и технологијата, Националната аеронаутска и вселенска агенција на САД, попозната просто како NASA, одлучи да ги направи јавно достапни сите свои истражувања. Тие лансираат нова Интернет страница наречена PubSpace преку која сите истражувања кои се барем една година...