Ја разгледувате ‘Други’ категоријата

Датум: среда, 22.02.2017 Почеток: 17:30 ч, Плоштад Македонија Крај: 19:00, кратки видеа и чајче во Социјален центар Дуња (влез – слободен) Ни треба деавтомобилизација на начинот на кој се гледа на градот, на кој се гледаат улиците. Сакаме пешакот, точакот, јавниот превоз да се на прво место како поефикасни...

Се чини дека Дубаи сака што е можно побрзо да стане дестинација како од научно фантастичните филмови. Најновата вест која доаѓа од оваа земја е дека до 2030 година сака 25% од градскиот сообраќај да го замени со автономни возила. За да ја оствари оваа цел, Дубаи потпиша со компанијата Tesla која треба да...

Кога станува збор за потенцијалниот успех на компаниите во иднина, Tesla се јавува како најсериозен кандидат за лидерската позиција. Вредноста на нивните акции на берза постојано се зголемува и веќе ја надминаа вредноста на акциите на некои големи автомобилски компании како што е Nissan. Милијардерот Ron...

Полека, но сигурно големите автомобилски компании се насочуваат кон производство на автономни возила. Овие возила се очекува во иднина да ја зголемат безбедноста на патниците, но истовремено да го намалат и метежот на патиштата. Најновиот автомобилски гигант кој ќе се приклучи на овој нов правец...

Како на глобално ниво, така и во Република Македонија, околу 25% од вкупниот број загинати и повредени лица во сообраќајни незгоди се пешаци.  Изразено во апсолутни бројки, во Република Македонија, во просек, годишно од 30 до 35 лица – пешаци го губат животот во сообраќајни незгоди. Во 2016 година, 35 пешаци...

Постојат многу луѓе кои би сакале Concorde да се врати на старите славни патеки од минатото. После цели 13 години, последниот направен Concorde е повторно во акција. Сепак овојпат нема да лета и со суперсонична брзина да превезува патници, туку ќе биде сместен во неговиот нов дом во Бристол, Велика Британија....

Сите автомобилски компании имаат лого кое што крие некое значење. Во најмала рака треба да биде препознатливо и поразлично од сите останати. Оттука креирањето на лого за автомобили е сериозна задача која мора да се сфати сериозно. Можеби сте се запрашале какво значење има логоtо на Tesla, и дали крие...

Условите под кои се одвива сообраќајот во зимските месеци се по многу нешта специфични. Снег, мраз, голомразица, но и намалена видливост поради густата магла, се причините кои го отежнуваат нормалното одвивање на сообраќајот, како низ градските средини, така и на патиштата кои се трасирани долж...

Отворена е можноста да аплицирате за новата акцелераторска програма на ЦЕЕД Хаб Скопје! ЦЕЕД Хаб Скопје преку Проектот на УСАИД за микро и мали претпријатија, кофинансиран од Владата на Швајцарија, имплеметиран од ЦЕЕД Македонија, обезбеди Акцелераторски инвестициски фонд од 30.000 долари, коишто...

Скопје (03.02.2017) Од оваа недела, петти февруари, започнува втората сезона на популарниот квиз „Арена“. Овој квиз започна минатата година со формат во македонска продукција, предводен од Димитар Атанасовски, а емитуван на Алфа Телевизија, привлече огромен број гледачи. За возбудата да биде уште поголема...

Tesla Motors станува само Tesla со цел да покаже дека не се работи за компанија којашто произведува само автомобили. И покрај тоа што сите веќе знаат на колку многу полиња оваа компанија е распространета, сепак тие се одлучија за промена на името на компанијата. Соработката со SolarCity која исто така е во сопственост...

Италијанската компанија Vespa која е најпозната по своите скутери (мотори), отвара дивизија наречена Piaggio Fast Forward која е лоцирана во Бостон. Оваа компанија е решена да се посвети на нешто ново и поразлично од сите останати. Првиот нивни проект е роботот Gita кој е дизајниран да носи багаж на моторциклист...