Ја разгледувате ‘КОМПАНИИ’ категоријата

Невладината организација Македонија2025 го отвори повикот за аплицирање на десеттото по ред  издание на ЛИДЕР Проектот во Македонија. Проектот ќе се одржи овој Мај во Скопје, а 40 учесници  ќе добијат целосни стипендии од страна на Мк2025 каде се вклучени предавањата, материјалите како и освежувањата...

Доколку сеуште не сте аплицирале за технолошкиот маратон Codefest кој овој 7-9ти април во хотелот Инекс Горица во Охрид ќе го одржи своето 5то издание, имате уште една полна недела да го направите истото. Апликациите за тимовите кои ќе се наптреваруваат на Codefest Marathon 2017 се затвораат на 28ми февруари. Формуларот...

Здраво Игор. Првпат ве запознавме на Social Impact Award, но сеедно, претстави ни го тимот, на што работите, како се споивте за идејата и слично. Нашиот тим работи на развивање на уред кој претставува асистивна технологија за лицата со оштетен вид. Моментално сме 5 луѓе. Бојан и Никола се дипломирани електро-инженери...

Роботите веќе околу една деценија полека ги одземаат работните места на многу луѓе, особено во производството на електронска опрема и автомобили. Затоа, најбогатиот човек на планетава предложи да се стават повисоки даноци на роботите, со цел да не се зголеми невработеноста наеднаш. Многумина веројатно...

Датум: среда, 22.02.2017 Почеток: 17:30 ч, Плоштад Македонија Крај: 19:00, кратки видеа и чајче во Социјален центар Дуња (влез – слободен) Ни треба деавтомобилизација на начинот на кој се гледа на градот, на кој се гледаат улиците. Сакаме пешакот, точакот, јавниот превоз да се на прво место како поефикасни...

Скопје (17.02.2017) На Скопски саем започнуваат подготовките за 14от Меѓународен саем на градежништво, градежни материјали и градежна механизација и 7от RealExpo – Меѓународен саем на недвижности, кој од година во година забележува сè поголем интерес кај граѓаните. Вратите на овие високо популарни саеми...

Многу компании минативе неколку години се обидоа да ја разнишаат доминацијата на Android и iOS – Microsoft со Windows Phone, Blackberry со својот еко систем, Samsung со Tizen и дури и Ubuntu. Сепак, тие не само што не успеаја, туку како никогаш досега, во 2016 година Android и iOS имаа апсолутна доминација на пазарот, која најверојатно...

Секое лето, најголемото име во светот на технологијата одржува посебна конференција наречена Worldwide Developer Conference (WWDC), на која се зборува за иднината на нивните софтверски решенија и сервиси. Конференцијата е пред сѐ наменета за дивелоперите, но на јавноста најчесто и открива што е наредно во светот...

Скопје, (16.02.2017)  Традиционално пред почетокот на долгоочекуваниот Виз Ер Скопски Маратон, на 9ти април 2017 (недела), ќе се одржи 5-тата по ред Женска трка во Градскиот Парк. Истата е со должина од 2км и на крајот од трката сите натпреварувачки учествуваат во лотарија со богати награди од спонзорите. Женската...

Своевремено најголемиот производител на паметни телефони, денес се наоѓа во позиција целосно да го снема од пазарот. Имено, не вклучувајќи ги уредите со Android оперативниот систем, минатата година продадоа само 200.000 смартфони, што е учество на пазарот од само 0,0482% (вкупно продадени 432 милиони смартфони)....

Се чини дека Дубаи сака што е можно побрзо да стане дестинација како од научно фантастичните филмови. Најновата вест која доаѓа од оваа земја е дека до 2030 година сака 25% од градскиот сообраќај да го замени со автономни возила. За да ја оствари оваа цел, Дубаи потпиша со компанијата Tesla која треба да...

Кога станува збор за потенцијалниот успех на компаниите во иднина, Tesla се јавува како најсериозен кандидат за лидерската позиција. Вредноста на нивните акции на берза постојано се зголемува и веќе ја надминаа вредноста на акциите на некои големи автомобилски компании како што е Nissan. Милијардерот Ron...