Ја разгледувате ‘Геџети’ категоријата

Камерите кои може да ги носите на телото со цел да снимате додека сте активни не се ништо ново, всушност, GoPro е дел од животите на многу луѓе. Сепак, идеите за нов тип на камери не престануваат и компанијата Ubiquiti Network има нов модел наречен FrontRow, кој се носи околу вратот и кој според нив е воедно и моден...

Apple годинава лансираше нови безжични слушалки наречени AirPods, кои освен супер лесниот начин на поврзување со iPhone или iPad, односно само со отворање на футролата, реално немаат други квалитети кои ги прават конкурентни на останатите безжични слушалки на пазарот со иста цена. Ова секако не пречи во продажбата...

Многумина не го замислуваат Facebook како играч во секторот на хардверски уреди, но факт е дека тие веќе подолго време работат на влез во овој сектор. Сега на виделина излезе нов патент од Facebook, кој покажува модуларен уред на кој ќе можат да му се менуваат компонентите, односно ќе може да го надградувате...

Веќе подолго време се зборува дека Microsoft има план да ја смести Cortana во домовите на корисниците преку најразлични паметни уреди, како на пример паметен безжичен звучник. Сега, тие лансираат и паметен термостат со Cortana, кој ќе може да ја контролира целата температура во вашиот дом. Засега нема многу...

Верувам многумина од Вас многу често помислуваат на тоа тоа колку бактерии имаме на рацете и на какви се „микро“ опасности сме изложени кога сме надвор од дома. Навистина, кога ќе се помисли каде се ги ставаме нашите раце, станува дури и гадно. Еден пример за ова се потпирачите за раце на ескалаторите,...

Многу уреди денес ги нарекуваме паметни, но досега уште немаше дефинитивен доказ дека тоа е навистина така. Сепак, еве еден случај кој не само што го потврдува епитетот паметни, туку дава нова димензија на овие уреди која не ја замислувавме досега. Имено, паметен звучник го спасил животот на една...

Секојдневно слушаме за напредок во траењето на батериите и како во иднината ќе има такви кои ќе траат со денови пред да треба повторно да ги наполниме. Но, тоа веќе не е начин на кој размислуваат некои научници – според многу еминентни личности од науката, нашето тело ќе биде изворот на енергија...

Паметниот асистент со вештачка интелигенција на Samsung наречен Bixby веќе е дел од новите Galaxy S8 и Galaxy S8+ смартфони, но тој сѐ уште е во почетна фаза на развој и не може да препознае говорни команди како што можат Google Assistant, Cortana, Alexa или Siri, но Samsung веќе има бета верзија која брзо се развива и која би можела...

Samsung уште откако се појави виртуелната реалност на мапата беше голем играч со својот Gear VR уред, во кој може да се стави Samsung Galaxy смартфон и да се ужива во виртуелниот свет. Сепак, можностите на овој уред беа прилично ограничени, а најголема од нив е тоа што мора да поседувате (скап) смартфон од компанијата. Затоа,...

За сите оние кои имаат голем LCD, LED, Plasma или OLED телевизор кој не е паметен, еве одличен начин да го направат паметен само со еден Ethernet кабел – оној кој го користите за да ги поврзете вашите уреди на вашиот рутер. InnSpire е компанија која вгради компјутер во еден ваков кабел, кој тие го нарекуваат InnCable....

Денес многу често го спомнуваме терминот „Изменета Реалност“, што во превод значи спојување на дигиталниот свет со реалниот свет и скоро секогаш (не само ние), го спомнуваме HoloLens на Microsoft како уред кој најдобро ја покажува иднината или пак играта Pokemon Go како најдобра имплементација. Сепак, „таткото“...

Денешните најпопуларни VR очила се доволно добри за да ве внесат во виртуелната околина, но и покрај тоа, не можат да ве излажат дека се работи за реалност. Причината за ова е што дисплеите кои се вградуваат во нив немаат доволно висока резолуција и пикселите многу лесно се распознаваат еден од друг. Varjo...