Ја разгледувате ‘Десктоп и лаптоп’ категоријата

Многумина очекуваат дека првиот таблет/смартфон со дисплеј кој може да се свитка ќе биде претставен од Samsung или пак од Microsoft (митскиот Surface Phone), но по се што видовме досега, Lenovo ја има доведено оваа технологија најблизу со сериско производство. Имено, тие сега извадија ново видео од таблет кој ќе може...

Годинава бевме сведоци на големо покачување на бројот на јадрата во процесорите наменети за компјутерите, што беше иницирано од AMD и нивните нови Ryzen чипови, кои не само што се рамо до рамо во поглед на перформансите со оние на Intel, туку се и поевтини кога ќе се споредат со еквивалентните модели на...

Досега безжично полнење на нашите паметни и преносни уреди беше повеќе „контактно полнење“. Поточно смартфоните кои го поддржуваа, мораше да ги легнете на некаков тип на безжичен полнач за да можат да се наполнат. Сепак, Dell е првиот производител кој во својот Latitude 7285 таблет/лаптоп вградува нов...

Компанијата ORWL има за цел да го направи најбезбедниот компјутер на пазарот. Тие досега веќе лансираа еден модел, кој за да го вклучите, мораше да имате физички клуч. Без него, по неколку обиди за вклучување компјутерот целосно се исклучува и ги брише сите податоци, што го прави овој компјутер еден...

Многумина од посетителите на овој сајт сигурно прво ги гледаат спецификациите кога купуваат нов монитор за својот десктоп компјутер. За нив, новите монитори на AOC кои се направени во соработка со Studio F.A. Porsche и не се особено интересни, бидејќи не нудат особено високи перформанси. Сепак, не може да...

Изминативе неколку години AMD се чинеше целосно ќе пропадне на пазарот на процесори за десктоп и лаптоп компјутери и Intel ќе остане како единствен играч. Сепак, Ryzen линијата се покажа како многу успешна, ако гледаме по тоа колку нови компјутери се поминуваат на бенчмарк мерењата на Passmark. Секако, овие...

Дисплеите кои може да се виткаат се дефинитивно иднината, но многу е дискутабилно во кои категории. На пример, лаптопите се веќе уреди кои можат да се преклопат на половина и нема реална причина да имаат дисплеј кој може да се витка. Сепак, тоа не ги спречи Lenovo да направат еден таков концепт. Нормално,...

Денешните смартфони, таблети и лаптопи стануваат се потенки, што е супер, но стануваат и воедно многу тешки за поправка, бидејќи сите делови се наоѓаат на самата матична плоча. Ова особено важи за лаптопите, кои се уреди кои може да ги отвори и самиот корисник. Surface Laptop дефинитивно не е таков лаптоп....

Во светот на технологијата, скоро секогаш еден производител е зачетник на нов тренд. На пример, иако и пред iPhone имаше смартфони, токму телефонот на Apple ги популаризираше, особено онаа форма со голем дисплеј на допир. Истото важи и за iPad таблетот, кој иако не беше пионер, направи вистински бум на пазарот...

Најпознатиот производител на гејмерски компјутери, го освежува својот супер популарен Area 51 компјутер со новите процесори од Intel Core X и AMD Ryzen 9 сериите, кои доаѓаат во изведби со максимум 16 јадра. Интересно, AMD Threadripper процесорот со 16 јадра, кој ќе биде носечки во овој компјутер, ќе биде и ексклузивен...

Денешните графички картички од високата класа се способни за гејминг со многу повеќе од 60 слики во секунда, што се смета како долна граница за мазно играње. Сепак, многу монитори работат на максимум 60 Hz, па тоа што графичкиот чип може да извади повеќе од 60 fps и не значи многу, бидејќи самиот монитор...

До пред само десетина години, за широки монитори се сметаа оние со сооднос на страните од 16:9, а споредено со класичните 5:4 и 4:3 монитори. Денес, со цел да им се понуди на гејмерите уште подобро визуелно искуство, има монитори со сооднос 21:9, кои можат многу повеќе да ве внесат во играта. Сепак, од Samsung...